Hlavní obsah

Vánoční nákupy dělají radost polovině Čechů, hlavně ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba polovině Čechů pořizování vánočních dárků pro své blízké dělá radost. Zalíbení ve vánočních nákupech mají hlavně ženy, muži už z nich tak nadšeni většinou nejsou. Vyplývá to z průzkumu společnosti IMAS International, podle kterého Češi mají více radosti z vánočního nakupování než Rakušané, ale méně než Poláci.

Článek

Hana Heschlová ze společnosti IMAS International řekla, že podle průzkumu 48 procentům Čechů dělá radost, když mohou vyrazit na vánoční nákupy. "Jen 35 procent shledává nakupování jako zátěž," uvedla. V Rakousku má příjemný pocit z vánočního nakupování 40 procent a v Polsku 55 procent lidí.

"Ve všech třech zemích je vidět markantní rozdíl v postoji k vánočním nákupům mezi ženami a muži. Všude jsou to ženy, které nadšeně nakupují dárky pro svou rodinu nebo přátele. A všude jsou to muži, kteří se ukazují jako nákupní morousové, kterým nedělá nakupování vůbec radost," upozornila Heschlová. Například v Česku má radost z vánočního nakupování jen třetina mužů, naopak noční můrou je tato činnost pro 48 procent českých mužů.

Jen 30 procent Čechů vnímá Vánoce jako křesťanský svátek

Průzkum společnosti IMAS International také v trojici středoevropských zemí zjišťoval, zda lidé považují Vánoce za křesťanské svátky či tradici. Křesťanský charakter Vánoc nejvíce převažuje u Poláků, kde byl poměr odpovědí na tuto otázku v poměru 79 ku 17 procentům.

U Rakušanů jsou pohledy na Vánoce vyvážené (44 ku 44 procentům). Nejméně křesťanského chápání Vánoc mají Češi. "Zde považuje pouze 34 procent dospělé populace vánoční svátky za křesťanské a skoro dvě pětiny obyvatel je vidí především jako tradici," podotkla Heschlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám