Hlavní obsah

Zvířata se radují, otevřela se první továrna na laboratorní maso

Podle všeho první továrna na laboratorně vyráběné maso se otevřela v Izraeli. Fabriku otevřela společnost Future Meat, která dokáže v současných podmínkách vyrobit až 5000 karbanátků z laboratorně vyrobeného masa, při jehož získání nebylo usmrceno žádné zvíře.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá laboratorní maso na talíři.

Článek

Denně dokáží v nově otevřené továrně vyrobit přibližně půl tuny masa. „Samotné otevření je významný krok k tomu, aby se produkty objevily na pultech běžných obchodů. To plánujeme v roce 2022,” uvedl Rom Kshuk, ředitel společnosti.

Laboratorně vyrobené maso má do budoucna pomoct v boji s klimatickými změnami, podle výrobců je samotný výrobní proces navíc rychlejší než chov zvířat. Poptávka po masu roste také od osob, které upřednostní vyrobené maso před běžným masem z jatek.

Foto: Profimedia.cz

Továrna v současné době vyrobí necelou půl tunu masa denně.

Jak firma uvedla, výroba laboratorního masa zabere o 99 procent méně hospodářské půdy, o 96 procent méně vody a samotný výrobní proces a až o 80 procent méně skleníkových plynů, které hrají zásadní roli v procesu klimatických změn.

Továrna se nyní specializuje zejména na kuřecí, vepřové a skopové maso. V nejbližší době by měla začít vyrábět i hovězí. „Naším cílem je, aby bylo kultivované maso dostupné pro každého, a zároveň zajistit, že budeme vyrábět chutné potraviny, které budou zdravé a udržitelné, což pomůže zajistit budoucnost příštích generací," uvedl izraelský biomedicínský inženýr Yaakov Nahmias.

Ani maso, ani máslo. Jedna z nejdražších restaurací na světě bude veganská

Muži

Desítky společností se ve světě snaží přicházet s náhražkami klasického masa. Zatímco některé z nich (Planted či Beyond Meat) sází na rostlinné složení, další z nich včetně Future Meat sází na laboratorně vytvořené maso ze skutečných živočišných buněk. Ty v laboratorních podmínkách nechávají růst a dělit se, aby bylo docíleno požadované struktury. Při samotné výrobě pak není třeba zvířata zabíjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám