Hlavní obsah

Známá aukční síň posílá do aukce další legendární boty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech amerických se od středy draží první tretry z dílny spoluzakladatele společnosti Nike a legendárního atletického trenéra Billa Bowermana, které stály u zrodu světoznámé značky. Aukční síň Sotheby's očekává cenu až 150 000 dolarů (přes 3,5 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Legendární tretry budou předmětem dražby.

Článek

Po obnošených botách basketbalové legendy Michaela Jordana, které se vydražily za rekordních 560 000 dolarů (14,3 milionu korun), je k dispozici další unikátní sportovní bota. Jde o prototyp ze začátku 70. let minulého století, který dal Bowerman na vyzkoušení jednomu z běžců svého týmu - Johnu Maysovi.

„Bill se mnou často mluvil o nové firmě, ve které se angažuje. Nevěnoval jsem tomu tehdy moc pozornosti. Jednou mě požádal, jestli bych nevyzkoušel nové sprinterské tretry, které vyrobil. Samozřejmě jsem souhlasil a byl jsem nadšený, že si mě vybral,” vzpomínal Mays.

Kultovní tenisky legendárního basketbalisty můžou být vaše. Stačí pořádně tučné konto

Muži

Bowerman se spojil s Philem Knightem v roce 1964, kdy založili firmu Blue Ribbon Sport. O sedm let později ji přejmenovali na Nike. Tretry, které se nabízejí v aukci, jsou významné nejen svým stářím a značkou. Znamenaly totiž první velkou inovaci této firmy a jejich mřížkovaná podrážka připomínající vafli se používá dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám