Hlavní obsah

Ženy motají o sto šest, doutníky z netradiční země zaujaly ve světě

Novinky, nčs

Když je řeč o doutnících, jako první se asi většině lidí vybaví Kuba. Na trh ale nyní míří první doutníky z jihu Afriky, konkrétně ze Zimbabwe. Ručně balené doutníky jsou novinkou, po které okamžitě začala být ve světě poptávka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První továrna na ručně balené doutníky v ZimbabweVideo: AP

 
Článek

Firma Mosi-Oa-Tunya, což v překladu znamená Viktoriiny vodopády, je první rukodělnou výrobnou doutníků v Zimbabwe a jednou z prvních na jihu Afriky. Stojí za ní Shep Mafundikwa, který se do země vrátil po 15 letech strávených ve Spojených státech a rozhodl se využít tradice zpracování tabáku v zemi, informovala agentura Reuters.

V březnu letošního roku se čistě ženský kolektiv zúčastnil školení a každá z pracovnic dokáže denně vyrobit 256 doutníků. „O naše doutníky je už teď zájem třeba v Rumunsku, nebo ve Vietnamu, ozývají se také z Dubaje,” uvedl Mafundikwa.

Zakladatel firmy těží z tradice tabáku, který z africké země putuje na čínský a evropský trh, doutníky však doposud byly pro Zimbabwe prakticky neznámou. „V naší zemi je kvalitní tabák, což mi vnuklo myšlenku začít právě s doutníky,” vysvětlil Mafundikwa, jehož firma má lokální konkurenci snad jen v nedávno založené mozambické firmě Bongani.

Vášnivý kuřák oslavil 116 let. K lékařům už nechodí, k narozeninám chtěl cigarety

Muži

Mafundikwa využil služeb dvaapadesátiletého Eliase Lopéze z Dominikánské republiky, který má zkušenosti s výrobou doutníků pro světové giganty. Ten se dušuje, že doutníky ze Zimbabwe se mohou poměřovat s tradičními kubánskými doutníky.

Výroba doutníků v zemi přinesla nový druh neřesti také mezi místní obyvatele. „Normálně kouřím jenom cigarety, ale rozhodl jsem se vyzkoušet doutníky a překvapivě si to užívám,” doplnil místní farmář Roy Ndudzo, který si zapálí doutník nejraději s přáteli u lahve červeného vína.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám