Hlavní obsah

Zemřel zakladatel známé polygamní sekty, zanechal po sobě nejméně 38 manželek

V Indii zemřel vůdce náboženské sekty, která mužům umožňuje polygamii. Šestasedmdesátiletý Ziona Čaná za sebou zanechal 38 manželek, 89 dětí a 36 vnoučat.

Foto: Profimedia.cz

Ziona Čaná zemřel ve věku 76 let.

Článek

Čaná byl údajně hlavou největší rodiny na světě, ačkoliv toto prvenství lze podle britského zpravodajského serveru jen stěží potvrdit. Stejně tak je složité určit skutečnou velikost celé rodiny, jelikož existují zprávy, že mohla být i větší.

Čaná měl prý cukrovku a vysoký krevní tlak. V neděli se jeho zdravotní stav zhoršil a lékaři po převozu do nemocnice konstatovali jeho smrt, uvedla agentura PTI. Jeho smrt posléze potvrdil i místní úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ziona Čaná při večeři s částí své rodiny.

Zesnulý vedl za svého života křesťanskou sektu zvanou Čaná Pával, kterou založil jeho děd v roce 1942 a která má kolem 2000 následovníků, píše BBC News.

Všichni stoupenci kultu žijí nedaleko domu vůdce sekty v indickém státě Mizóram. Čanáova vlastní rodina má k dispozici rozlehlý čtyřpatrový dům o 100 pokojích, který je místní turistickou atrakcí, k níž se sjíždějí i zahraniční turisté, aby nahlédli do životního stylu rodiny. Ta podle BBC už v minulosti poutala pozornost médií a dvakrát se ocitla v televizním pořadu Ripleyho věřte, nevěřte.

Víte, jaký je rozdíl mezi polygamií a polyamorním vztahem? Pokud vás podobná témata zajímají, poslechněte si aktuální díl podcastu Guláš. Dozvíte se, jak se v takovém vztahu žije v Česku.

Podcast Guláš

Pravidelný přísun rozhovorů, které nemají žádnou škatulku. Před kamerou se s moderátorem Kubou Štěpánkem objevují hosté ze širokého společenského spektra. Naladíte každý druhý čtvrtek na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám