Hlavní obsah

Zemřel muž, který vymyslel pizzu s ananasem

Novinky, vps

V Kanadě zemřel ve čtvrtek ve věku 83 let restauratér Sam Panopoulos, jemuž je připisováno, že jako první dal na pizzu ananas. Na menu v jeho podniku se tato neobvyklá pochoutka objevila v 60. letech minulého století. Od té doby se neustále debatuje, jestli toto sladké ovoce vůbec na pizzu patří.

Foto: Profimedia.cz

Pizza s ananasem. Ilustrační foto.

Článek

Panopoulos se narodil v Řecku a do Kanady emigroval v roce 1954 ve věku 20 let. Podnikavý mladík postupně otevřel se svými dvěma bratry několik restaurací v provincii Ontario. V jedné z nich, nacházela se v Chathamu, se s nadsázkou psala historie gastronomie.

Bratři ve svých podnicích nabízeli tradiční americké pokrmy jako hamburgery nebo hranolky, ale také čínská jídla. V 60. letech zavedli i pizzu, jež se tehdy v Severní Americe stávala víc a víc populární. Sourozenci se neustále snažili zkoušet nové věci, a tak jednoho dne Panoupolos dal na pizzu slaninu a k tomu ananas z konzervy.

Sam Panopoulos.

„Dali jsme to tam pro zábavu, chtěli jsme zjistit, jak to může chutnat. Byli jsme mladí a hodně jsme experimentovali,“ uvedl letos v únoru pro BBC.

Novinka bratrům chutnala, dali ji proto ochutnat i zákazníkům. Chvilku trvalo, než si na ni zvykli, ale po pár měsících ji začali vyžadovat a došlo tak k zařazení do stálého jídelního lístku. Panopoulos ji pojmenoval jako „Havaj“, po značce konzervovaného ananasu, který používal, napsal The Guardian.

Pizza s ananasem se postupně rozšířila do celého světa, s čímž vypukly i debaty, zda by se toto ovoce mělo na tradiční italský pokrm dávat. Naposledy tuto debatu rozvířil v únoru islandský president Guoni Johannesson, když řekl, že kdyby mohl, tak tuto kombinaci zakáže. Na sociálních sítích se následně strhla vášnivá debata mezi kritiky a zastánci ananasové pizzy, z čehož vyplývá, že příznivců má tato neobvyklá pochoutka víc než dost.

Restauraci v Chathamu s názvem Satellite, v níž pizza „Havaj“ vznikla, Panopoulos prodal v roce 1980 a odstěhoval se do města London. Tam také ve čtvrtek náhle zemřel. Bylo mu 83 let.

Anketa

Máte rádi pizzu s ananasem?
Ano
67 %
Ne
30 %
Pizzu vůbec nejím
3 %
Celkem hlasovalo 2250 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám