Hlavní obsah

Zelené pivo je v Česku tradicí, letos konečně v hospodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelený čtvrtek je tradičně spojen s velikonočními pivními speciály. Ani letošní rok není pro tuzemské pivovary výjimkou. Zelené pivo tradičně uvařili v Brně, ostatní pivovary však nezůstávají pozadu. Velikonočně nabarveného moku je letos méně, může za to především nejistota spojená s pandemickou situací.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zelené pivo z minipivovaru Purkmistr.

Článek

Množství zeleného piva ze Starobrna je menší než před pandemií, kdy pivovar pravidelně vyráběl 5000 hektolitrů. Letos pro Čechy a Moravu pivovar rozvezl 3435 hektolitrů třináctistupňového speciálu, na Slovensko pak 350 hektolitrů.

V únoru, kdy vaření zeleného piva začínalo, nebylo jisté, jaká omezení budou v době Velikonoc kvůli covidu platit, proto pivovar letos neuvařil stejný objem speciálu jako před pandemií.

Po dvou letech, kdy se zelené pivo prodávalo jen z výdejních okének, nebo dokonce v PET lahvích, jej lze ochutnat znovu pouze v restauracích a hospodách.

Tradiční soutěž o nejlepší česká piva zná své letošní vítěze

Muži

Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele odrůdy poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh.

Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů. Autorem receptury je bývalý sládek Petr Hauskrecht.

Zelené i polotmavé 

Velikonoční speciály nabízí pochopitelně i další pivovary. Třeba minipivovar Purkmistr nabízí od středy zelené pivo s jarní příchutí tří bylinek, které rostou hlavně v Irsku, mařinky, meduňky a máty.

„Už ho nabízíme 14 let a během pár dnů je vypito. Letos jsme ho vyrobili výrazně víc, a lidé si ho tak mohou odnést i v lahvích i nechat stočit do malých KEG sudů,” řekl zástupce pivovaru Petr Míč.

Na zelenou barvu sází i pivovary Primátor, Lobkowicz či minipivovar Zvíkov.

Tomáš Drahoňovský: Z televizních obrazovek zběhl k pivu, pamatuje bizarní útok koblihou

Podcasty a pořady

Prazdroj uvařil společně s Břevnovským klášterním pivovarem velikonoční speciál Popeleční Benedict. který připomíná začátek postního období před velikonočními svátky. Jedná se o polotmavou třináctku s krémovou pěnou a čtyřmi druhy sladu včetně nakuřovaného.

„V dávné minulosti vařili mniši v klášterech v předvelikonočním období silná piva, která byla součástí jejich postního jídelníčku. Pivo bylo spolu s chlebem také zásadním zdrojem živin a kalorií během čtyřicetidenního půstu, a proto se o něm někdy říkalo, že se jí, nikoli pije,” řekl mluvčí Zdeněk Kovář.

Anketa

Dáte si během Velikonoc zelené pivo?
Ano
63,5 %
Ne
36,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1092 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám