Hlavní obsah

Za posedlost Everestem zaplatil cenu nejvyšší

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O japonském horolezci Nobukazovi Kurikim toho bylo napsáno v minulých letech hodně. Šestatřicetiletý Japonec byl doslova posedlý myšlenkou, že musí vystoupat na nejvyšší horu světa. Do tohoto roku měl na kontě sedm neúspěšných pokusů, přičemž při tom posledním přišel o devět konečků prstů na rukou. Ani to ho nezastavilo. Letošní osmý pokus jej už ale bohužel stál život.

Foto: Bikram Rai, ČTK/AP

Japonský horolezec Nobukazu Kuriki na snímku z roku 2015

Článek

Šestatřicetiletého horolezce našli v pondělí mrtvého v jeho stanu v druhém výškovém táboře v nadmořské výšce 7400 metrů. Informoval o tom ze základního tábora zástupce turistického oddělení Gyanendra Šrešta. Agentuře Reuters řekl, že tělo našli v jeho stanu šerpové.

Detaily úmrtí zatím nejsou známé vzhledem k problémům s komunikací s výškovým kempem. Jisté je, že se Kuriki ani na osmý pokus na vrchol nejvyšší hory světa nedostal.

Výjimečně dobré podmínky

V roce 2012 strávil Kuriki dva dny v díře ve sněhu v nadmořské výšce 8230 metrů v teplotách nižších než minus 20 stupňů Celsia. Právě po tomto neúspěšném výstupu přišel o konečky prstů.

Japoncova smrt je o to nešťastnější, že na hoře panují v tomto měsíci výjimečně dobré povětrnostní podmínky a na vrcholek už se dostalo poměrně velké množství lezců. V této sezóně povolily tamější úřady výstup celkem 340 zahraničním horolezcům. Kuriki je druhým mrtvým v této horolezecké sezóně. Jako další zahynul 63letý Makedonec Gjeorgi Petkov. Detaily jeho smrti zatím také nejsou známy.

Šťastnější příběh zažil Číňan Sia Po-jü, který nejvyšší horu světa zdolal minulé pondělí. Jako úspěšný se ukázal až jeho pátý pokus. Překážkou mu nebyla ani skutečnost, že mu v minulosti musely být amputovány obě nohy od kolene dolů a výpravu absolvoval na speciálních protézách. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám