Hlavní obsah

V USA se vydražila láhev vína za více než sedm a půl miliónu korun

Láhev Cabernetu Sauvignon z roku 2015 se prodala na dobročinné aukci nadace šéfkuchaře Emerila Lagasse v americkém New Orleans. Soukromý sběratel z Mississippi za ni byl ochoten zaplatit neuvěřitelných 350 tisíc dolarů (přes sedm a půl miliónu korun), čímž se stala jednou z nejdražších prodaných lahví s vínem na světě.

Foto: Profimedia.cz

Láhev Cabernetu Sauvignon byla vydražena za více než sedm a půl miliónu korun.

Článek

Víno je dílem amerického vinaře Jesseho Katze, jenž ho vyrobil speciálně pro hollywoodského producenta Shepa Gordona. A právě on daroval jednu z lahví, jež zdobí bílá etiketa s názvem „The Setting“, na každoroční charitativní aukci s názvem Carnivale du Vin.

Ta se pravidelně koná v rámci nadace amerického šéfkuchaře Emerila Lagasse, která je zaměřená zejména na podporu týkající se zdraví a vzdělávání dětí.

Láhev Cabernet Sauvignon z roku 2015 vydražil za finanční podpory několika přátel soukromý sběratel z Mississippi. Shep Gordon na svém Instagramu potvrdil, že získané peníze půjdou na dobrou věc.

Láhev v hodnotě 11 miliónů rozbil číšník

S částkou 350 tisíc dolarů (přes sedm a půl miliónu korun) se jedná o jednu z nejdražších prodaných lahví s vínem na světě. Podle britského Telegraphu byla v minulosti prodána pouze jedna dražší láhev s vínem. Ovšem s ohledem na to, že se vína prodávají v lahvích různých velikostí, lze tyto prodeje jen velmi těžko poměřovat

V roce 2000 byla rovněž na charitativní aukci v kalifornském Napa Valley vydražena láhev s Cabenetem Sauvignon za 500 tisíc dolarů (téměř 11 miliónů korun). Tenkrát se však jednalo o speciální šestilitrovou láhev.

Britský list Telegraph uvedl, že stejnou hodnotu, tedy 500 tisíc dolarů, měla údajně i láhev s Chateau Margaux 1787 ze sbírky bývalého prezidenta USA Thomase Jeffersona. O tu však roku 1989 při večeři zavadil číšník a rozbil ji. Pojišťovna tehdy majiteli vyplatila 225 tisíc dolarů (asi pět a půl miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám