Hlavní obsah

V Amsterdamu zakázali pivní kola

Kvůli stížnostem na hlučné a podnapilé turisty zakázali v Amsterdamu takzvaná pivní kola (beer bikes), pojízdné bary se sedadly pro dvanáct lidí, kteří pohánějí zařízení silou vlastních nohou. Zákaz provozování atrakce oblíbené třeba u mužů na předsvatebních večírcích začal platit ve středu a vztahuje se na historický střed nizozemského hlavního města, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Tato zábava již v amsterdamských ulicích skončila...

Článek

O zákazu rozhodl už v úterý nizozemský soud, a postavil se tak proti čtyřem firmám, které pivní kola turistům v Amsterdamu dosud půjčovaly. Soud souhlasil s argumenty amsterdamské radnice, podle které pojízdný bar ruší veřejný pořádek a blokuje dopravu v úzkých uličkách města. Podle zástupců města osazenstvo pivních kol nezřídka ruší obyvatele svým křikem a navíc často močí na veřejnosti.

„Zákaz je oprávněný kvůli kombinaci dopravních komplikací, nevhodného chování a přeplněného středu města," uvedl soud v rozsudku. Petici za zákaz pivních kol loni podepsalo šest tisíc obyvatel nizozemské metropole. „Naše město se stalo obřím zábavním parkem," uvedli tehdy nespokojení petenti.

Amsterdam patří stejně jako například Barcelona k evropským metropolím, ve kterých se v poslední době stále častěji ozývají hlasy proti masové turistice. Radnice nizozemského hlavního města před časem oznámila, že chce zvýšit městskou daň vybíranou v hotelech, aby tak snížila počet nízkorozpočtových návštěvníků.

Pojízdné výčepy se prohání ulicemi mnoha evropských turistických center včetně Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám