Hlavní obsah

Unikátní objev archeologů přibližuje výrobu vína v Mezopotámii

Parádní objev se podařil archeologům v severním Iráku. Objevili tam odhadem 2700 let starý lis na víno, který by měl podle všeho být vůbec nejstarším objeveným na území severní Mezopotámie, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Iráku objevili pozůstatky po 2700 starém lisu na vínoVideo: Reuters

 
Článek

Lis patrně pochází z doby, kdy se mezi asyrskými elitami prudce zvýšila poptávka po vínu. Asýrie, jež byla jednou z nejstarších říší na světě, se rozkládala v severní části Mezopotámie, která dnes zhruba odpovídá Iráku a částem Íránu, Kuvajtu, Sýrie a Turecka.

„Jde o poměrně unikátní archeologický objev, protože archeologové poprvé v severní Mezopotámii identifikovali místo, kde se vyrábělo víno,“ uvedl Daniele Morandi Bonacossi, profesor blízkovýchodní archeologie na univerzitě v italském Udine.

Lis byl nalezen asi 60 kilometrů od severoiráckého města Dahúk v lokalitě Chanis. Bonacossi poznamenal, že nález je významný i kvůli historickému kontextu. Podle dříve nalezených dobových textů se mezi členy dvora a společenskými elitami zvýšila poptávka po vínu. Bohatí Asyřané víno používali při různých ceremoniálních obřadech. Podle archeologických nálezů v té době rovněž došlo k rozšíření vinic.

Svatý Martin v mimořádném ročníku přiveze přes dva miliony výborných vín

Muži

„V pozdním asyrském období, mezi sedmým a osmým stoletím před naším letopočtem, došlo k prudkému nárůstu... poptávky po vínu a produkci vína,“ uvedl Bonacossi s tím, že asyrský královský dvůr požadoval stále více vína.

Podle Bonacossiho se v Chanisu našlo 14 objektů, které sloužily k lisování a zpracování vína. Lidé na hrozny šlapali ve čtvercových kamenných bazéncích, šťáva následně stékala do kulatých nadrží, odkud se stáčela do nádob, nechala zkvasit a pak se prodávala.

Naleziště objevili italští archeologové z univerzity v Udine ve spolupráci s památkovým úřadem Dahúku. Týmy nyní usilují o zapsání lokality na seznam světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám