Hlavní obsah

Unikátní kolekce vín může vynést přes půl miliardy

Kolekci vín jediného majitele, jejíž cena je odhadována až na 26 milionů dolarů (586 milionů Kč), nabídne na dražbě v Hongkongu aukční síň Sotheby’s. Vína stará i více než pět desetiletí budou dražena koncem března, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V nabídce aukční síně je 16 889 lahví včetně 250 šarží vína Domaine de la Romanée-Conti, známého jako DRC, nejvyhledávanějšího burgundského, jehož stáří je i víc než 50 let. Nechybí ani špičková vína z Bordeaux jako La Mission Haut-Brion z roku 1945 nebo Chateau Lafite z roku 1961, vyplývá ze zprávy společnosti.

Hongkong, který ve sféře dražeb vín klesl za New York na druhé místo ve světě, začíná movité zájemce opět přitahovat a je důkazem, že špičková vína jsou v hledáčku Číňanů.

Za poslední tři roky se ceny těchto vín podle hlavního indexu odvětví kvalitního vína Live-ex Fine Wine 100, který představuje pohyb cen 100 nejvyhledávanějších kvalitních vín, zvýšily o 31 procent.

Prodej vín od jednoho známého vlastníka obvykle znamená, že kupující mohou snadno zkontrolovat jejich původ i historii skladování či přepravy. V tomto případě jde o anonymního majitele, nicméně podle hongkongské firmy Master of Wine je zárukou renomé aukční síně Sotheby’s.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám