Hlavní obsah

Týden kari je tady: V anketě vítězí klasika, nabízí se ale i halucinace

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste fanoušky indické kuchyně, patrně vám neuniklo, že právě tento týden probíhá Mezinárodní týden kari. V rámci něj se uskutečnilo také hlasování o nejoblíbenější pokrm, ve kterém zvítězila oblíbená kuřecí tikka masála.

Foto: Profimedia.cz

Kuře vindaloo je známé po celém světě.

Článek

Hlasování o nejoblíbenější indické jídlo proběhlo formou ankety na sociálních sítích portálu LadBible. Vítězná jídla ze dvou skupin - masála a madras - se poté utkala o celkové prvenství, které připadlo právě oblíbené masále.

Masála (kořeněná omáčka) je tradičně připravována ze směsi čerstvého koření a bylinek, což je ostatně naprostý základ celé indické kuchyně. Římský kmín, koriandr, muškátový ořech, hřebíček, pepř či kardamon. To jsou většinou důležité ingredience lehce pikantní omáčky, kterou ale každý správný jihoasijský kuchař připravuje podle sebe.

Kuře z tandúru s lanýži? I tak vypadá fúze indické a západní kuchyně

Muži

V Evropě je pak zřejmě nejpopulárnější tikka masála, tedy kuřecí maso v kořeněné omáčce, které porazilo madras, pikantnější omáčku s chilli, která je považovaná za jakýsi předstupeň pálivosti tradičního vindaloo, které proslavil třeba Lister z legendárního Červeného trpaslíka. V indické kuchyni se ale používá několik druhů chilli papriček, ty nejméně pálivé snese téměř každý, opačný extrém zase málokdo.

Pokud si v restauraci objednáte vindaloo, kromě brambor (ty najdete v indických jídlech s názvem končícím na -aloo, což znamená v hindštině právě brambora) se připravte také na značně ostré zážitky v rajčatové omáčce, která je hned na první pohled tmavší než masála a je považována za jednu z nejostřejších kari omáček vůbec. V originálním vindaloo z indického státu Goa byste ale brambory hledali marně, navíc by bylo velmi pravděpodobně z vepřového masa.

Halucinogenní phall

Pokud by vás ani vindaloo nedokázalo rozbrečet, neváhejte ochutnat phall, který je na stupnici pálivosti ještě o pořádný kus výš. Připravte se ale na opravdu silné prožitky, kterých bude při konzumaci skutečně hodně a možná budete až litovat. Traduje se, že poctivý phall je tak ostrý, že nejsou během jídla výjimečné ani drobné halucinace.

Populární jsou v indické kuchyni také do země zapuštěné hliněné pece tandúr, v nichž se topí nejlépe dřevěným uhlím. V peci se kromě masa připravují oblíbené placky naan, které výborně doplní ostrá jídla.

Kuchař Andy Tan: Stačí jen nakoupit ty správné ingredience

Muži

Pokud máte chuť na něco vegetariánského, pak má „indie” rozhodně co nabídnout. Fantastický dlouho vařený čočkový dál, nebo indický sýr panýr, který je milovníky bezmasé stravy používán také jako náhrada masa v kari omáčkách, tím nepohrdne ani zapřísáhlý masožrout. Panýr se navíc hodí i jako předkrm, třeba ve smažené formě se zeleninovým salátem. Vidíte, také Indové mají svůj smažák.

No a pokud zrovna nechcete zažívat halucinace, ale chcete pouze potěšit chuťové pohárky, pak je dobré vědět, že indická kuchyně nabízí famózní dezerty! Známý je jimi hlavně východoindický region. Jejich základem je často rýže a ovoce, a ačkoli jsou sice možná až příliš sladké a mastné, alespoň za jedno ochutnání však stojí – třeba sladký pilaf nebo semolinový pudink.

Mezinárodní týden kari probíhá každoročně od roku 1998, kdy jej založil novinář a milovník kari Peter Groves. Prostřednictvím celosvětové akce kromě popularizace indické a asijské kuchyně vybírá finanční prostředky určené pro dobročinné organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám