Hlavní obsah

Titul Vinařství roku putuje do samotného srdce Pálavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro milovníky vína je obec Pavlov jedním z nejdůležitějších a také nejvíce navštěvovaných bodů při putování za vínem. Šampionem dvanáctého ročníku soutěže Vinozoom Vinařství roku 2021 bylo vyhlášeno vinařství Reisten, které sídlí právě v Pavlově. Prestižní soutěž pořádá Svaz vinařů ČR.

Foto: archiv Top vinařský cíl

Sídlo vítězného vinařství leží v kouzelném prostředí nad Pavlovem a pod Dívčím hradem.

Článek

Společnost, která produkuje zhruba 150 000 lahví vína, zároveň zvítězila i v kategorii středních vinařství s roční produkcí do 250 tisíc litrů. V kategorii malé vinařství do 50 tisíc litrů uspělo vinařství Salabka, které jako jediný zástupce z Čech prokázalo, že lze při nekompromisním přístupu k révě i vínu dosahovat výjimečných výsledků i mimo jižní Moravu.

V kategorii velké vinařství nad 250 tisíc litrů roční produkce se hodnoticí komisi stejně jako loni nejvíce líbilo vinařství Lahofer.

Vítězné vinařství bylo založeno v roce 1999. Od roku 2012 je jeho sídlo nad Pavlovem na téměř magickém místě na vrcholu vinice U Božích muk. Jde o jedno z nejvíce navštěvovaných míst na Pálavě a pohledy přes vinohrad na kopec se zříceninou jsou skoro jako z vinařského snu.

Slámové víno je delikatesa, která vyžaduje maximální péči

Muži

Hrozny pěstují na třiceti hektarech také v katastru Mikulova a Sedlece. Od počátku si vinařství vytyčilo za cíl dát ochutnat zájemcům Mikulovsko prostřednictvím vín. A to víny plnými, minerálními, která v maximální míře dokážou čerpat ze zdejšího klimatu a unikátního vápencového podloží.

Zaměřují se na Ryzlink rýnský, Pinot Gris, Pinot Blanc a Sauvignon. I jejich merlot je mezi milovníky modrých odrůd vyhledávanou lahůdkou.

„Naší filozofií je šetrné zacházení s vinicemi a respekt a ohleduplný přístup k přírodě. To a jedinečný pálavský terroir nám pomáhají vyrábět vína charakteristická svou hlubokou mineralitou a kořenitostí. Ocenění nejen našich vín, ale i toho, jak k nim přistupujeme a pracujeme ve vinařství, nás nesmírně těší, ale i zavazuje do dalších let,“ uvedl Roman Frič, obchodní ředitel z vítězného vinařství.

Přímo v provozech navštívila odborná komise devět vinařství, která postoupila do finále. Zde posoudila, jak plní nastavená kritéria a hlavně jak naplňují hlavní myšlenku soutěže, tedy aby dlouhodobě převyšovala běžnou praxi v oboru a posouvala ho stále kupředu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám