Hlavní obsah

Slámové víno je delikatesa, která vyžaduje maximální péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku pět pod nulou, na půdě vinařského domu v Novosedlech bylo ve středu kolem nuly. Zhruba desítka lidí však mráz brala s humorem. Svižnými pohyby mizel jeden střapec hroznů za druhým z regálů, na kterých bobulky více než tři měsíce položené na slámě pomalu vysychaly. Výroba slámového vína ročníku 2022 vstoupila do finále.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sklízení z půdy vinařského domu na slámě usušených hroznů je ruční práce.

Článek

„Nyní hrozny z ryzlinku rýnského z pěti hektarů vinic, kterých jsme letos usušili necelých dvacet tun ze čtyřiceti sklizených, velmi pomalu a opatrně zmáčkneme v lisu. To může trvat i osmačtyřicet hodin. Pak pod dohledem kontroly ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce změříme cukernatost moštu, a poté už se začne s vlastní výrobou slámového,“ popsal Právu Petr Marcinčák. Stojí v čele vinařství, které je u nás největším a také nejúspěšnějším výrobcem této speciality.

Z Novosedel putuje slámové až do Kanady, Japonska, USA a řady dalších zemí. „Z naší celkové produkce vín, která vyrábíme pouze v biokvalitě, je objem slámového téměř zanedbatelný. Vždyť celkem sklízíme kolem pěti set tun hroznů. Ovšem z hlediska prestiže i doplnění celkového portfolia je to významná komodita - a samozřejmě jsme rádi že je o ni zájem,“ říká vinař.

„Kapacitu však nezvyšujeme. Je dána velikostí půdy, kterou jsme pro tento účel speciálně upravili a na níž se hrozny na žitné slámě pomalu vysušují, a ta má kapacitu pětadvacet tun,“ vysvětlil Petr Marcinčák. Samotný proces sušení, které musí trvat podle normy nejméně tři měsíce, však také vyžaduje maximální péči.

Počet medailí českých vinařů se za sedm let téměř zdvojnásobil

Muži

„Od loňska jsme sušili tři a půl měsíce a během té doby jsme kvalitu hroznů měli pod dohledem prakticky denně. Kontrolujeme zdravotní stav bobulí, které postupně vysychají zásadně přirozeným způsobem, kdy část vlhkosti odebere právě slámové lůžko. Pomoci můžeme regulací větrání,“ popisuje vinař.

Kolik nakonec bude z loňské sklizně litrů konečného produktu, lze jen odhadovat. Hodně záleží na cukernatosti budoucího moštu, která musí být minimálně 32 stupňů. Čím je cukernatost vyšší, tím je pak méně moštu. Obecně se však dá odhadovat, že z vylisovaného množství bývá osm až dvanáct procent moštu jako základu pro budoucí víno.

To vzhledem ke své vysoké sladkosti není určeno k běžnému pití, ale výborně se hodí při snoubení s dezerty, hořkou či mléčnou čokoládou, zmrzlinami, nebo i jako doplněk k aromatickým sýrům či kvalitním játrovým paštikám. A i když je princip výroby slámového vína prastarý, u nás jde vlastně o velmi mladý produkt, jehož výrobu zlegalizoval a jako kategorii vín uznal vinařský zákon až v roce 1994.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám