Hlavní obsah

Strávil 13 let na vozíčku, nyní se znovu postavil na vlastní nohy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když lékaři dnes čtyřiadvacetiletému Angličanovi Liamu Critchettovi před 13 lety diagnostikovali rakovinu páteře, nebylo vůbec jisté, jestli ještě někdy bude chodit. Po mnoha letech na invalidním vozíku se Liam však vzepřel osudu a postavil se na vlastní nohy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík se po 13 letech postavil na nohyVideo: AP

 
Článek

Liam si po vyslechnutí diagnózy prošel peklem. Prodělal zhruba padesát operací, páteř mu lékaři vyztužili železem a chlapec byl upoután na invalidní vozík. Po řadě fyzioterapeutických cvičení dokázal po 13 letech vstát a projít se po pláži.

Mladý muž nyní doufá, že se mu pomocí veřejné sbírky podaří vybrat 13500 liber (400 tisíc korun), aby mohl pokračovat na soukromé fyzioterapeutické klinice ve svém progresu.

„Moc lidí by asi neřeklo, jak skvělý je pocit přijít domů a mít plné boty písku z pláže,” zažertoval Liam, pro kterého byla procházka pouze za pomoci berlí malým zázrakem.

„Většinu mého dospívání jsem strávil v nemocnici, operace jsem přestal počítat. Poslední rok jsem ale udělal velký pokrok a chtěl bych v tom pokračovat,” vysvětluje muž, jenž podstoupil dvě 14hodinové operace, při kterých mu byl nádor zmenšen a páteř byla vyztužena železnými tyčemi, které musely být každý půlrok upravovány.

Rakovina se vrátila

I přes nepřízeň osudu se povedlo Liamovi vystudovat školu a najít si zaměstnání – nyní pracuje jako specialista tendrových řízení.

Po autonehodě skončil Čech na vozíku, teď je z něj tanečník

Zdraví

Nepříjemná situace nastala v roce 2018, kdy lékaři Liamovi sdělili, že stabilizovaný nádor opět začal růst a rakovina se vrátila. „Bylo to zdrcující, ale díky velké podpoře rodiny jsem to zvládl,” říká.

„Nyní jsem tři čtvrtiny času na vozíku a zbytek chodím o berlích. Pokud by se mi podařilo vybrat finanční prostředky a mohl bych pokračovat v nákladné léčbě, byl bych moc vděčný,” naráží na statisícové výdaje ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám