Hlavní obsah

Štáb zkusil přežít v přírodě na vlastní pěst, šel za hranice komfortu

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Kubice

V dnešní době málokdo vyrazí jen tak do lesa na tři dny bez telefonu a zásoby jídla. Amar Ibrahim díky letitým zkušenostem ví, že pro většinu obyvatel je naprosto nepředstavitelné rozdělat bez zapalovače oheň, spát v lese pod vlastnoručně vyrobeným přístřeškem nebo se jen orientovat pomocí buzoly. Tohle a mnohem více proto učí ve svých kurzech přežití.

Kurz přežití: Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži přežít v přírodě aneb jak rozdělat oheň pomocí křesadlaVideo: Novinky

 
Článek

Se štábem Novinek jsme se rozhodli tento kurz absolvovat. Jít za hranice komfortu a zkusit si, jak těžké je vrátit se do časů našich předků.

„Kurz přežití je od toho, aby si člověk dokázal poradit v jakékoliv situaci jak v přírodě, tak ve městě. Prostě aby se naučil vždycky dostat z úzkých,“ popisuje Amar Ibrahim, majitel agentury Outodoor survival.

„Třeba jedeš na kole, spadneš, něco se ti stane, nepůjde ti mobil a budeš se z těch problémů muset nějak dostat. Vybral jsem jeden příklad, podobných je hodně,“ říká.

Hned při příjezdu na místo určení tak každý z účastníků odevzdá mobilní telefon, cigarety a veškeré jídlo, které si dovezl. V lese totiž nic z toho prý nebudeme potřebovat. Podle Amara má mnoho lidí na telefonu a na jídle závislost. O tomto víkendu se jí ale zbaví...

Bude to zábava, slibují učební kempy. A zdarma

Domácí

Na svých kurzech Amar Ibrahim zájemce učí základní dovednosti, které jsou k přežití potřeba. Patří mezi ně rozdělání ohně, filtrace vody, postavení přístřešku, orientace v terénu a zpracování potravy. Každý kurz trvá tři dny a k dispozici jsou čtyři úrovně obtížnosti.

Účastníci kurzu si s sebou musí vzít jen batoh, spacák, nůž, čelovku, karimatku a lahev na vodu. „Ostatní věci jim sebereme a rozdáme naše věci. Všichni dostanou křesadlo, jeden dostane lékárnu, jeden polohovací vak. Někdo dostane ještě filtry na vodu, mačetu a další věci,“ vysvětluje Amar.

Foto: Novinky

U rozdělávání ohně je potřeba obrnit se trpělivostí.

„Na začátku účastníky ,hodíme do vody‘, ať si poradí. Vždycky jim dám křesadlo a řeknu, ať rozdělají oheň, ale už neřeknu jak. Postupně se zdokonalují a já chci, aby v neděli na konci kurzu ten oheň uměl už každý,“ říká Ibrahim.

Rozdělávání ohně pomocí křesadla není ale žádný med. Chce to kromě dobrého materiálu na podpal i hodně trpělivosti. Křesadlo je potřeba správně držet a křesat pod dobrým úhlem. Ne každému to jde hned...

Několik tipů, jak dětem zpestřit výlety, aby je ještě více bavily

Děti

Amar prozrazuje, že na rozdělání ohně v navlhlém prostředí je nejlepší březová kůra. „Také je třeba si dát pozor, aby při samotném rozdělávání ohně už byly připravené její hromádky podle velikosti,“ radí, „protože největší chyba je, když rozděláte oheň, plamínek začne plápolat a teprve začnete shánět suché dřevo. Oheň v takovém případě většinou znovu zhasne.“

Další díl minisérie vychází už příští středu ráno. Dozvíte se třeba, jak se neztratit v terénu, pracovat s buzolou či papírovou mapou...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám