Hlavní obsah

Snižování množství alkoholu v pivu je světovým trendem

Za první čtvrtletí letošního roku české pivovary vyrobily o téměř 21 procent více nealkoholického piva než v loňském roce. Vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven. Výroba nealkoholického piva podle svazu každoročně roste a nejvíce se ho uvaří v letních měsících. Trend je patrný i ve světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové je Česko stále zemí, kde převládají hlavně ležáky a výčepní piva. „Zhruba pět procent připadá na speciály, nealkoholická piva a další druhy,” řekla na prezentaci novinek a trendů za poslední rok v českém pivovarnictví v rámci projektu Kde se pivo vaří.

„Snižování alkoholu v pivu je jednoznačně velkým světovým trendem,” uvedla garantka projektu Marcela Titzlová. Doplnila, že výroba nealkoholického piva a různých ochucených variant dává sládkům možnost vytvářet nové chuti.

Podle evropské normy se za nealkoholické pivo považuje sladový nápoj s obsahem alkoholu méně než 0,5 procenta. Podle dat svazu se v Česku nejvíce nealkoholického piva každoročně vyrobí během léta. V loňském roce se v červenci vyrobilo meziročně o více než 41 procent nealkoholického piva více než v roce 2020. V červnu byla loni meziročně výroba vyšší o téměř 26 procent.

Pití piva přispívá ke zdraví střev

Zdraví

Podle svazu jsou trendem také hořká piva, mezi kterými se objevily i nealkoholické varianty. Tuzemská piva mají také proti zahraničním značkám, které mají obsah alkoholu často nad hranicí pěti procent, zpravidla nižší hodnoty. U alkoholických novinek, které pivovary uvařily v za poslední rok, se obsah alkoholu pohybuje od 4,4 do pěti procent.

Podle svazu je i u velkých pivovarů trendem svrchně kvašené pivo, takzvaný Ale, při jehož výrobě se používají americké druhy chmele.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám