Hlavní obsah

Sbírku vášnivého knihomola jen tak někdo nepřekoná

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V knihovně si každý čtenář přijde na své. O této to platí dvojnásob. Ind Anke Gowda se již 50 let věnuje jejímu rozšiřování, od roku 2016 je jeho knihovna oficiálně zapsána v indické knize rekordů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ind nasbíral za 50 let největší soukromou sbírku knih v zemi, má přes milion titulů Video: Newsflare, AP

 
Článek

Dvaasedmdesátiletý náruživý sběratel vlastní více než milion svazků. Kromě knih psaných dvaadvaceti indickými jazyky se v knihovně objevují i svazky cizojazyčné.

Čtenáři je mimo jiné k dispozici na 56 tisíc zahraničních časopisů, dva a půl tisíce výtisků o Gándhím, několik set verzí Bible, naučná literatura, dokonce i knihy anglického básníka a dramatika Williama Shakespeara, píše agentura AP.

Byl tak tlustý, že ho odmítl i osobní trenér. Nakonec pomohla obyčejná kniha

Muži

Gowda přiznává, že se jedná o poněkud nákladný koníček. Každý měsíc zakoupí přibližně tisíc knih. S finanční pomocí místního byznysmena investoval Ind do budovy skladu v jihozápadní indii, kde jsou nyní knihy umístěny.

Údržba takového množství výtisků je velmi náročná, proto se teď Gowda rozhodl požádat o pomoc veřejnost. Knihy je potřeba roztřídit a sklad, ve kterém se nachází, musí být opatřen bezpečnostními protipožárními prvky. Největším hrozbu ovšem představuje všudypřítomný prach a hladoví termiti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám