Hlavní obsah

Příroda je „zblblá”, nespoléhejte na zažité lidové poučky

Novinky, Kristýna Léblová
Česká Kubice

Ve druhém díle kurzu přežití si ukážeme, že mezi klíčové podmínky pro pobyt v přírodě patří dobře se orientovat. Nečekejte, že se z vás po absolvování kurzu přežití stanou experti na určování polohy podle lišejníků či mravenišť. Pro moderního člověka, který sotva opustí bezpečí města, je dnes obtížné pracovat i s takovým základem, jako je kompas či buzola a papírová mapa.

Kurz přežití: Jak se neztratit v lese s pomocí buzoly a papírové mapyVideo: Novinky

 
Článek

„Na kurzu se probírá základní orientace. Lidé dostanou buzoly, kompasy a mapy. Ještě jim tak ukážeme, jak se orientovat podle hvězd,“ vysvětlil Amar Ibrahim z agentury Outdoor survival, která zájemcům nabízí kurzy přežití v přírodě. Varuje také, aby se dnes už lidé nespoléhali na lidové poučky, jako je například rozpoznávání světových stran pomocí lišejníků či postavení mravenišť. „V dnešní době je příroda tak zblblá, že už to neplatí,“ tvrdí.

„Zblblá“ však dnes není jen příroda, ale i lidé. Na základě dlouholetých zkušeností s tréninkem lidí na pobyt v přírodě se Ibrahim svěřil i s často neuvěřitelnými příběhy. „Dnes se nám stává, že lidé vyťukávají na mapě, aby se jim zvětšila jako v mobilu. Už jsou tak zmatení, že si zkoušejí prsty zvětšit mapu,“ říká.

Štáb zkusil přežít v přírodě na vlastní pěst, šel za hranice komfortu

Muži

To nás sice nenapadlo, ale bylo vidět, že se základními pomůckami má problém až na výjimky většina účastníků. I my. Respektive já, kameraman nebyl účastník kurzu a navíc jako voják v záloze umí všechno.

Foto: Novinky

Orientace v mapě pomocí buzoly nebyla jednoduchá.

Zjistit správnou polohu, vycentrovat mapu, vypočítat azimut, přepočítat vzdálenost podle měřítka a udržet správný směr tak pro většinu lidí zvyklých na pohodlný servis v podobě moderních navigací či map v mobilu není vůbec nic snadného.

„Většina lidí v poslední skupině měla s mapou problém, jen jeden člověk uměl s mapou úplně bravurně. Dostal ji do ruky a hned věděl, kde stojí, kam má jít. Ostatní, když jsme je pro něco poslali za setmění, tak šli někam úplně jinam,“ vypráví Ibrahim.

V Praze po roční pauze začíná výstava jedovatých motýlů

Domácí

Až později vyšlo najevo, že jedna z vyfasovaných buzol byla poškozená. V přírodě je však potřeba počítat se vším. Když se ztratíte, na chybu přístroje se vymlouvat nejde. „Vždy by měly být k dispozici spíš dvě buzoly. Je potřeba zkoušet, jestli pracují správně a vždy si polohu dvakrát přeměřit,“ radí Ibrahim.

Další díl minisérie vyjde příští středu ráno. Dozvíte se, že v lese není možné ohrnovat nos prakticky nad žádnou potravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám