Hlavní obsah

Při sklizni hroznů na Moravě pomáhají ve vinohradech kombajny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozny dozrály, kombajny mohou vyjet. Tuto větu by ještě před pár desítkami let považovali staří vinaři za úplný nesmysl. Nůžky, kbelík a ruce sice z vinohradů ještě dlouho nevymizí, ale strojní sklizeň zařízením, které připomíná monstra ze sci-fi filmů, je stále častější.

Foto: Archiv Habánské sklepy

Kombajn ve vinohradu? Žádný problém.

Článek

„Sucho a teplo prospívá dozrávání hroznů pozdnějších odrůd a snižuje riziko vzniku plísňových chorob. Absence srážek má i další výhody, umožňuje totiž vinařům využívat sklízecí techniku. Na některých našich vinicích tak používáme samochodný portálový sklízeč, se kterým sklidíme až šest hektarů vinic denně. Výhodou je nejen vysoká efektivita, ale i požadovaná kvalita při šetrnosti k révě a půdě,“ popisuje Josef Svoboda, šéf Habánských sklepů ve Velkých Bílovicích a vinohradnický manažer Bohemia sektu.

Sklizni hroznů na jihu Moravy zatím přeje počasí. Podle vinařů bude úroda kvalitní a bobule mají dostatek cukru i pikantní kyselinku. Přívlastkových vín bude více, než se čekalo. „Sklizeň je v plném proudu, máme sklizeno přibližně 30 procent úrody. Právě sbíráme bílé odrůdy Rulandské bílé, Rulandské šedé, Veltlínské zelené, Sauvignon a Chardonnay. Z modrých odrůd máme sklizen Modrý Portugal a teď je na řadě Svatovavřinecké a Zweigeltrebe,“ říká Svoboda s tím, že díky kvalitě úrody bude letos více přívlastkových vín, než se původně čekalo.

Kousek malebného pařížského kopce si můžete poválet na jazyku

Muži

Vinařům se vyhnuly i první zářijové mrazíky, které byly místy hlášeny v závěru minulého týdne, a mráz se nepředpokládá ani v příštích dnech. A protože vinařství je byznys, kde je nutné být vidět, ani v tomto pracovně nejvytíženějším období nezapomínají moravští a čeští vinaři na prezentaci svých vín na mezinárodních soutěžích.

Z 29. ročníku jedné z nejpřísněji hodnocených světových vinařských soutěží MUNDUS VINI v Německu si odvážejí 23 medailí. Nejúspěšnějším se stalo B\V Vinařství z moravských Milotic, které utržilo hned sedm zlatých a tři stříbrné medaile a navázalo na svůj loňský úspěch. Zadařilo se také vinařstvím Štěpán Maňák a VÍNO Mikulov, která shodně obdržela 2 zlaté a 2 stříbrné medaile. Z celkového počtu 23 medailí je 14 zlatých a 9 stříbrných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám