Hlavní obsah

Před 40 lety vznikla legenda. Na obrazovkách se objevil Top Gear

Novinky, Vojtěch Pospíšil

O motoristickém pořadu Top Gear se toho v posledních dvou letech napsalo opravdu hodně. Mohl za to odchod moderátora Jeremyho Clarksona, který za show stál od roku 2002. Historie dnes už legendárního pořadu je ale ještě delší, dnešním dnem má totiž Top Gear na krku čtyřicítku.

Foto: Profimedia.cz

Moderátoři Richard Hammond, Jeremy Clarkson a James May

Článek

Vůbec první epizodu odvysílala stanice BBC 22. dubna 1977. S moderní verzí měl ale formát pořadu pramálo společného. Top Gear měl tehdy 30minutovou stopáž, moderovala ho dvojice Tom Coyne a Angela Ripponová (ano, opravdu žena) a náplní byla kromě obligátního testování nových aut třeba bezpečnost na silnicích, pojištění vozidel nebo témata věnovaná úspoře paliva.

Především se ale vysílalo jen v rámci regionu Midlands, který pokrývá střední Anglii. Změna nastala o rok později, kdy se přešlo na celostátní vysílání. Přibyli další moderátoři, formát ale zůstal víceméně stejný. To se ale změnilo v roce 1988.

Tehdy do Top Gearu nastoupil mladý sloupkař časopisu Performance Car, jistý Jeremy Clarkson. Ano, ten pán, který měl z velké části na svědomí novodobý Top Gear, působil už ve staré verzi.

A bylo to působení úspěšné. Clarkson přinesl do Top Gearu jiný styl, trošku ostřejší a kontroverznější. Prostě tak, jak ho známe dnes, jen bez šedin, bez kil navíc a s účesem typu karfiol. Nový přístup se vyplatil, sledovanost vyskočila z několika set tisíc až na šest miliónů v době největší slávy. Tím samozřejmě pořad získal velký vliv nejenom u automobilek.

Jeremy Clarkson a jeho účesy zamlada.

Všechno dobré ale jednou končí. Původnímu Top Gearu začala zvonit hrana koncem minulého století, kdy ho od roku 1999 postupně začali z různých důvodů opouštět moderátoři včetně Clarksona. Sledovanost rychle padala, takže nebylo překvapením, když vedení BBC v prosinci roku 2001 pořad ukončilo.

Restart do hvězdných výšin

Už v roce 2002 se ale začalo nanovo. A hlavním hybatelem dění byl opět Clarkson společně s producentem Andym Wilmanem. Půlhodinová stopáž se zvětšila na 60 minut a objevila se celá řada novinek – testovaným autům se měřil čas na závodní trati umístěné na letišti, kde se nacházelo i nové studio, Clarkson zpovídal celebrity, které také jezdily měřený čas na trati, a do týmu přibyl tajemný jezdec Stig.

Show slavila úspěchy, ne všechno samozřejmě ale šlo hladce už od začátku, například u moderátorů. S Clarksonem začali pořad moderovat Richard Hammond a Jason Dawe, který ale vydržel jen jednu sérii. Pak ho nahradil James May. Tato sestava už vydržela.

Během let a přibývajících sérií se dařilo lépe a lépe, až se z Top Gearu stal globální kolos, který sledovalo přes 350 miliónů diváků. Vznikly i lokální verze v Austrálii, Rusku, Jižní Koreji nebo USA. Je třeba ale dodat, že některé měly jepičí život.

Vše se zhroutilo jako domeček z karet v březnu roku 2015, kdy Clarkson večer po natáčení v hotelu udeřil produkčního při roztržce ohledně jídla. Následkem toho BBC oblíbenému moderátorovi neprodloužila smlouvu na další působení, skončili i May s Hammondem. [celá zpráva]

Bylo jasné, že Top Gear bude pokračovat, stal se z něj totiž docela výkonný stroj na peníze. Už o pár měsíců později byl jako nový moderátor ohlášen ve Spojeném království velmi známý a úspěšný Chris Evans, který uváděl ranní show na BBC Radio 2. [celá zpráva]

Foto: BBC

Zleva Rory Reid, Sabine Schmitzová, Matt LeBlanc, Chris Evans, Chris Harris, Eddie Jordan a Stig.

Bez práce dlouho nebyli ani Clarkson a spol., které ulovil Amazon. Jejich nový pořad dostal název The Grand Tour a v loňském roce spatřila světlo světa jeho první série. V plánu jsou minimálně ještě další dvě. [celá zpráva]

Upoutávka na The Grand TourVideo: The Grand Tour

Evanse v Top Gearu kromě dalších nováčků doplnil i herec Matt LeBlanc známý především jako Joey ze seriálu Přátelé. První série po restartu ale dopadla katastrofou. I přes pozitivní záblesky a zachování vizuální kvality vše pohřbil právě Evans, jehož ječivý projev diváci neskousli a sledovanost spadla na historická minima.

Čísla byla neúprosná, a tak Evans raději skončil. Byl to pro něj hořký konec, účinkování v Top Gearu totiž považoval za splnění snu. [celá zpráva]

V podstatě takový další restart dostal na starost LeBlanc, jenž byl na rozdíl od Evanse vnímán víceméně pozitivně. Po jeho boku se objevili jako stálí moderátoři Rory Reid a Chris Harris, kteří v předchozí sérii taktéž nezklamali.

Ukázka na novou sérii Top GearuVideo: Top Gear

V pořadí už 24. série se začala vysílat na začátku března a účet za ní můžou fanoušci LeBlancovi vystavit po jejím posledním sedmém díle v neděli 23. dubna, tedy 40 let a jeden den poté, co se na obrazovkách objevil vůbec první díl Top Gearu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám