Hlavní obsah

Clarkson v BBC definitivně skončil, Top Gear bude bez něj

Novinky, Vojtěch Pospíšil
Aktualizováno

Stanice BBC ve středu odpoledne oznámila, že neobnoví smlouvu moderátorovi Jeremymu Clarksonovi. Ten tak skončil s uváděním motoristického pořadu Top Gear. Stalo se tak na základě interního vyšetřování, které zjistilo, že Clarkson opravdu napadl produkčního Oisina Tymona kvůli jídlu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Jeremy Clarkson

Článek

O Clarksonově propuštění rozhodl na základě výsledků vyšetřování generální ředitel BBC Tony Hall.

„S lítostí musím konstatovat, že jsem dnes Jeremymu Clarksonovi oznámil, že BBC neobnoví jeho smlouvu. Nebylo to pro mě snadné rozhodnutí. Učinil jsem tak po pečlivém zhodnocení faktů a po osobní schůzce s Clarksonem i Tymonem,“ řekl Hall s tím, že ví, jak je pořad populární a jak rozdílné názory jeho rozhodnutí vyvolá.

„Toto rozhodnutí by ani v nejmenším nemělo zastínit výjimečný přínos, který měl Jeremy Clarkson pro BBC. Vždy jsem byl velkým fanouškem jeho práce a celého Top Gearu. Jeremy je obrovský talent. Může opustit BBC, ale jsem si jistý, že bude nadále bavit a těšit diváky i v následujících letech,“ dodal Hall.

Hall ve svém prohlášení uvedl, že BBC bude připravovat obnovení Top Gearu pro rok 2016. V současné podobě se pořad vysílal od roku 2002 a byl úspěšný především díky Clarksonovi a jeho kamarádovi a producentovi Andymu Wilmanovi.

Clarksonovi zlomil vaz incident v hotelu v hrabství Severní Yorkshire, kam večer dorazil po náročném natáčecím dni. Chtěl si dát steak a hranolky, kuchyně už ale byla zavřená. Pak měl dvacet minut urážet Tymona za to, že pro něj jídlo nezařídil, a nakonec ho fyzicky napadl. Po incidentu se šéfům stanice sám udal.

Moderátoři James May a Richard Hammond již dříve dali najevo, že bez svého kolegy pořad moderovat nehodlají. Clarkson samotný o nabídky jistě nebude mít nouzi. Spekuluje se, že by o něj mohla usilovat americká internetová videopůjčovna Netflix.

„Respektuji verdikt Lorda Halla a jsem vděčný BBC za její podrobné a rychlé vyšetření tohoto velmi politováníhodného incidentu doprovázeného intenzivním zájmem a spekulacemi médií. Pracoval jsem pro Top Gear, který miluji, téměř dekádu. Za tu dobu jsem s Jeremym měl pozitivní a úspěšný pracovní vztah. Je to jedinečný talent a jsem si vědom toho, že mnoha lidem bude líto, že jeho zapojení v show skončilo tímto způsobem,” uvedl v prohlášení produkční Oisin Tymon, který se měl podle vyšetřování po incidentu bát, že přijde o práci.

„Opravdu k tomu nemám moc co říct. Je to tragédie. Je mi líto, že z malého incidentu, který se měl snadno vyřešit, se stala takto velká věc. Nechci říkat nic dalšího, protože to vím jen pár minut. Pokud mě omluvíte, zoufale teď musím napsat inzerát na ebay na prodej mého ferrari,” okomentoval situaci James May, který si na Twitteru změnil označení na „bývalý televizní moderátor”.

Na otázku, zda si myslí, že to rozhodnutí bylo správné, odpověděl, že „to nejspíše bylo v rámci zákona a že ruce (BBC) byly svázané”. To pro The Daily Telegraph potvrdili i právníci, podle kterých BBC v případě napadení zaměstnance v podstatě neměla jinou možnost.

„Jsem si jistý, že Top Gear bude v nějaké podobě pokračovat. Existoval před námi a už několikrát byl restartován,” dodal May. O možnosti setrvání na BBC nechtěl mluvit, jen uvedl, že jim to v trojici s Hammondem a Clarksonem dobře funguje.

Hledá se náhrada

List The Daily Telegraph na základě zdrojů z BBC uvedl, že stanice chce jako náhradu získat hvězdného rádiového moderátora Chrise Evanse. Není to nelogický krok, Evans je totiž velkým motoristickým fanouškem a má velmi cennou sbírku aut. Patří mezi ně například Ferrari 250 GTO z roku 1963, které koupil za 12 miliónů liber.

Uvádí se, že Evans by pro stanici byl sázkou na jistotu. Je totiž zavedeným jménem a v Top Gearu samotném se již několikrát objevil jako host. Ve své ranní show na stanici Radio 2 však posluchačům ve středu řekl, že spekulace o jeho angažmá v Top Gearu není pravdivá a že je to „naprostý nesmysl“.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor Chris Evans

Po Clarksonově suspendaci se zvedla vlna na jeho podporu. Internetovou petici za jeho vrácení podepsalo více než milión lidí. V pátek ji před londýnské sídlo BBC doručil v tanku muž oblečený jako závodní jezdec pořadu The Stig.

BBC prodává Top Gear do 170 zemí světa a odhaduje se, že pořad jí ročně generuje 50 miliónů liber.

List The Guardian minulý týden uvedl, že pokud by BBC neodvysílala zbývající tři díly aktuální série pořadu, musela by stanicím, kterým prodává licence, platit kompenzace ve výši několika miliónů liber.

Reklama

Výběr článků

Načítám