Hlavní obsah

Pozlacený hamburger a restaurace milionářů za tisícikorunu. Vítejte v Dubaji

Novinky, Jakub Kynčl (Dubaj)

Ač nejznámější emirát disponuje restauracemi všech cenových kategorií, mnoho lidí jistě už v životě zapřemýšlelo, jaké by to bylo jednou poobědvat či povečeřet v restauraci, která je mimo jeho finanční možnosti. A přesně to nyní mohou vyzkoušet v rámci čtvrtého ročníku tamějšího food festivalu, který v Dubaji započal koncem minulého týdne. A jsme v Dubaji, takže nechyběl ani pozlacený hamburger.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Burger Burg Khalifa je inspirován nejvyšší budovou světaVideo: Reuters

 
Článek

Pouliční akce Eat the World se konala v rámci festivalu od čtvrtka do soboty. V luxusní lokalitě Burdž Park, přímo pod nejvyšší budovou světa, se sešly špičkové food trucky, které servírovaly pokrmy z celého světa. Lidé tak mohli ochutnat vše od krabů přes hranolky s parmazánem a lanýži až po pozlacený burger nesoucí název Burg Khalifa. Pod nejvyšší budovou světa, Burdž Chalífa, opravdu symbolické.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Burger Burg Khalifa se servíroval přímo pod nejvyšší budovou světa Burdž Chalífou.

Za hamburgerem stojí food-truckeři The Roadery ze severního Londýna, kteří po zastávkách v Los Angeles a Abú Dhabí zakotvili na několik dní také v Dubaji. A právě výhradně pro tuto příležitost se rozhodli připravit burger "hodný Dubaje" - složený pouze z těch nejluxusnějších surovin a s puncem luxusu. A tak vznikl obr nesoucí název Burg Khalífa, který se prodával za 230 dirhamů, tedy v přepočtu 1600 korun.

Poctivá porce i pro největší jedlíky

Poměrně vysoký peníz zajistil lidem nejen minutu slávy, když si je všichni kolemjdoucí s burgerem fotili (k dispozici bylo pouze 10 těchto burgerů denně), ale také jistotu, že už se nebudou muset dojídat ničím jiným. Zdaleka ne všichni navíc dokázali pozlaceného macka pozřít celého. Ale nedojíst cokoliv z jeho vnitřku se rovnalo večeru plnému výčitek, protože jeho složení spustí slinění u nejednoho milovníka dobrého jídla.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Maso je již na grilu, zahřívá se i plátek foie gras

„Chtěl jsem dosáhnout nové úrovně luxusu, když už jsme tady v Dubaji. Burger musel být vysoký, aby tak trochu odkazoval na nejvyšší budovu světa, která tu stojí za námi. Burger se skládá ze čtyř pater hovězího masa wagyu a plátku pošírovaných kachních foie gras z etického chovu. Bulka je pokrytá 24karátovým zlatým práškem a tenoučkými zlatými plátky, aby byla doopravdy lesklá. Lanýžový sýr si vyrábíme sami a nechybí ani šafránová majonéza a samozřejmě kyselé okurky,” popsal svůj výtvor majitel Dan Shearman.

Jak Burg Khalifa chutnal?
Jak je zřejmé z fotek, burger se nedal jíst tradičním způsobem. Drobným problémem tak bylo správné propojování chutí tak, jak byly tvůrci zamýšlené. Plátek foie gras se nacházel přesně uprostřed, nad dvěma plátky hovězího a pod dalšími dvěma nad ním. Jedlé zlato na housce bylo pouze záležitostí designu, chuťově byste jej nepoznali. Vynikající byla šafránová majonéza, kterou by nemělo být až tak složité vytvořit doma. Japonské hovězí maso wagyu bylo neskutečně šťavnaté, a tak ačkoliv byly burgery připraveny na doporučení majitele jako medium až well done, tak rozhodně nebyly suché. Ač byla konzumace Burg Khalifa burgeru značně složitá, cena (1600 Kč) byla vzhledem k využitým ingrediencím a exkluzivní lokalitě přiměřená.

Ochutnal ho i šejk Hamdan

Britům se nakonec dostalo velké cti, když se u jejich trucku zastavil sám korunní princ Dubaje Hamdan a burger si objednal. Zda ho však zvládl dojíst, to už Shearman netuší.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dan Shearman u svého stánku, kde luxusním burgerem obsloužil i dubajského korunního prince Hamdana.

Na povedený britský projekt však v Dubaji běžně nenarazíte. A ani ve svém domovském Londýně je nenajdete na jednom konkrétním místě. Někdy na King's Cross, jindy na Paddingtonu či na pravidelných londýnských akcích. Na sociálních sítích však průběžně informují, kde se v brzké době objeví. A dá se očekávat, že poté, co obsloužili i známého šejka, bude u jejich vozidla ještě plněji než dříve.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Poslední drobné úpravy a masové puzzle je již skoro poskládáno.

Dubajský food festival není žádným nováčkem. Velkou novinkou je však spoluúčast těch nejlepších a nejluxusnějších restaurací, které se v Dubaji nacházejí. Lidé tak mohou ochutnat vybrané speciality třeba v ikonickém hotelu Burdž Al Arab v restauraci Scape za cenu, která restaurantu vzhledem k použití těch nejlepších surovin nepokryje ani náklady. Tříchodové menu vyjde v přepočtu na 1400 korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Burg Khalifa burger byl nepřehlédnutelnou atrakcí dubajského food festivalu

Podle organizátorů se food festivalu letos účastní okolo tisíce gastronomických zařízení. Navíc se koná i řada speciálních akcí, kdy lidé mohou ochutnat street-food z celého světa či se učit vařit od nejlepších kuchařů, kteří v Dubaji působí. Ceny běžných jídel jsou přitom srovnatelné s těmi, které platí lidé na food festivalech v Praze.

Jak do Dubaje a co tam vidět

Dubaj se nachází letecky zhruba šest hodin od české metropole. Dobré časy letů pro české turisty, stejně tak jako dobrý poměr cena/výkon nabízejí aerolinky FlyDubai. Zpáteční letenka ve třídě Economy vyjde zhruba na deset tisíc korun. Chcete-li si připlatit za luxus, tak můžete letět i Business třídou, kde se vám dostane služeb vyšší úrovně. Zaplatíte ale několikrát více.

V Dubaji jistě navštivte čtvrť Deira, kde můžete Dubaj zažít aspoň trochu tak, jak vypadala před 15 lety. Tržiště vám skýtají možnost zakoupit skvělé íránské pistácie a šafrán, zlaté šperky nebo upomínkové předměty. Pokud míříte do Dubaje s dětmi, navštivte nějaký z nových zábavních parků Dubai Parks and Resorts nebo IMG Worlds of Adventure. Vynechat byste neměli ani návštěvu nejvyšší budovy světa Budrž Chalífa a výjimečným zážitkem je pak vyhlídkový let nad městem, během kterého můžete skvěle vidět i světoznámé soustroví ve tvaru palmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám