Hlavní obsah

Populární fotograf dokumentoval život vlčích mláďat. Jeho tipy využijete i v Česku

Ať už patříte mezi fotografy profesionální či amatérské, určitě jste někdy dostali nápad zajít fotit do přírody. Právě na snímky z divoké přírody se specializuje finský fotograf Konsta Punkka, jehož fotografie hltá na Instagramu přes milion lidí.

Foto: Konsta Punkka

Konsta dokumentoval život dvou vlčích mláďat.

Článek

Wildlife fotograf Konsta Punkka načerpal zkušenosti třeba při fotografování medvědů a vlků ve východním Finsku. Se svými fanoušky se nyní podělil o rady, jak využít úkryt, zamaskovat fotoaparát, fotografovat na dálku a jak co nejvíce vytěžit ze své výbavy. Pokud tedy plánujete fotit kupříkladu divokou zvěř, dávejte dobrý pozor.

„Posledních pět let fotografuji divokou zvěř ve Finsku – od lišek, přes losy, vlky i medvědy,” říká Konsta, milovník přírody, jenž o sobě s nadsázkou tvrdí, že je „veverčí vypravěč”. Se svým novým Nikonem Z 7II vloni začal poměrně intenzivně dokumentovat život dvou vlčích mláďat.

Najděte si úkryt, ať zvířata nevyplašíte!

„Když fotografuji vlky nebo medvědy ve Finsku, musím využít úkryt, abych plachá zvířata nevylekal,“ vysvětluje Konsta, který se při svém focení schovával v malém dřevěném domku, kde jsou ve stěnách otvory pro fotoaparát a reflexní skla na oknech, aby mohl sledovat přírodu, aniž by rušil zvěř.

Foto: Konsta Punkka

Konsta se podělil o svoje tipy.

Plánoval zůstat v úkrytu několik dní a spatřit, co si příroda připravila. „První den jsem se rozhodl pro úkryt u místní bažiny. V poslední době tady byli vidět medvědi a vlci, proto jsem měl velká očekávání,“ líčí fotograf.

Po několika hodinách čekání se opravdu dočkal prvního medvěda. „S fotoaparátem jsem dělal pomalé pohyby a podařilo se mi vyfotit první pěkné záběry,“ vzpomíná. Úkryt si můžete najít i vy – například posed nebo nocoviště, která v českých horách umožňují jednorázové přespání turistům.

Delší objektiv na portrét z dálky

Pokud byste chtěli vyfotografovat portrét divokého zvířete, budete potřebovat ve výbavě delší objektiv.

Foto: Konsta Punkka

Na portréty v divočině poslouží delší objektiv.

„Většinou používám jednobodové ostření, nejprve zaostřuji na zvíře, a pak komponuji obraz. Tentokrát jsem ale nedokázal předvídat pohyb medvědů, proto jsem použil kontinuální automatické zaostřování, aby zvíře zůstalo ostré i ve chvíli, kdy se prodíralo mezi keři. Vyzkoušel jsem i zaostřování s detekcí očí, výborně fungovalo zejména u vlků,“ sdílí své zkušenosti Konsta.

Trpělivost

Po úspěšném prvním dni se Konsta rozhodl změnit lokalitu. V oblasti rybníka chtěl zachytit jiné snímky. A to ještě netušil, jaké divadlo pro něj nespoutaná příroda nachystá! Po příchodu na nové místo přišla celá vlčí smečka. Vlci si hráli u rybníka, běhali kolem močálu.

Český fotograf návrat do vlasti neplánuje, učaroval mu oceán

Muži

„Takovou aktivitu vlků během dne jsem ještě neviděl! Na fotoaparátu jsem měl opět nasazen 400 mm objektiv a na opačné straně rybníka druhý fotoaparát s 14-24 mm. Po několika hodinách a nafocení stovek záběrů vlků jsem v odrazu spatřil přistávajícího orla skalního. Rychle jsem změnil jednobodové zaostřování na 3D zaostřovací bod s kontinuálním automatickým zaostřováním, abych zachytil co nejvíce z orlího letu,“ vypráví nadšeně fotograf.

Dva dny strávené na finsko-ruské hranici byly nakonec jedny z nejúspěšnějších, které Konsta s vlčí smečkou zažil. Pokud se nedostanete do divočiny s vlky a medvědy, nevadí. Tipy lze stejně dobře aplikovat při focení jiných zvířat ve vašem okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám