Hlavní obsah

Po letech v dole pomáhá stovkám dětí

Právo, Stáňa Seďová

Jen devět procent Čechů pravidelně přispívá na veřejně prospěšnou aktivitu. Třináct procent lidí podle průzkumu společnosti InsightLab nedává ze zásady nic. Přesto se najdou výjimky. Karel Folwarczny po letech v dole zasvětil svůj život pomoci dětem na Ukrajině. Pracoval v dolech OKD patnáct let jako záchranář. Před osmi lety přišel důchod, na který se ale ještě necítil.

Foto: ADRA

Karel Folwarczny a děti z Mukačeva

Článek

Muže život přivedl do situace, kdy našel skutečný smysl v pomoci druhým. Díky němu tak bude brzy tepleji 220 dětem ve škole v ukrajinském Mukačevu.

„Bývalý ředitel ADRA také fáral na ostravské šachtě a tak trochu jsme se znali. Já už měl hornický starobní důchod a také nějaké peníze, které se mi povedly získat při druhé vlně kupónové privatizace. Takže mě zas tolik netrápil příjem a měl jsem prostor na to, něco dělat. Nyní pomáhám vést pobočku ADRA v Havířově a naplno se také věnuji projektu na Ukrajině,“ vybavil si Folwarczny období, kdy se zapojil do mezinárodní pomoci.

Sám pracuje zadarmo, a ještě dokonce některé projekty spolufinancuje z vlastních zdrojů a shání sponzory ve firmách.

„Pomoc škole v Mukačevu je úžasnou ukázkou, co dokáže jeden nadšený dobrovolník. Pan Karel byl u úplného začátku projektu. Vždy když sežene peníze nebo prostředky, sám je tam vozí vlastním autem. Naposledy dětem nakoupil nové tabule a plastová okna,“ popsala činnost dobrovolníka tisková mluvčí mezinárodní humanitární organizace Kateřina Piechowicz.

Krutá zima

„Za pár dní tam mám jet, abychom školu zateplili. Přijde zima, teď aby se také počítalo s plynovou krizí. A místní děti, jen pro představu, mají podle nového nařízení dostávat jedno teplé jídlo denně, v ceně šesti hřiven, tedy asi devíti korun. Mají hlad, a jestli něco neuděláme, čeká je opravdu krutá zima,“ přiblížil místní poměry dobrovolník a dárce v jedné osobě.

„Na Mukačevo začíná v plné míře doléhat krize. Skoro třicet procent obyvatel má vážné problémy s alkoholem. Nezřídka se stávají závislými na alkoholu i děti již v útlém věku,“ potvrdila realitu ukrajinského města mluvčí.

Projekt Mince denně

„Program Mince denně umožňuje dárcům učinit dobrý skutek už za jednu korunu denně. Za třicet korun měsíčně můžeme pořídit jednu dávku speciální výživy pro dítě trpící akutní podvýživou. Za 150 korun pak koupíme učebnice pro dva žáky ve slumových školách v Bangladéši na jeden rok,“ uvádí ředitel ADRA Michal Čančík.

Případ Karla však není ojedinělý. Mezi dárci často nejsou ani bohatí, dokonce ani ekonomicky aktivní lidé ve středním věku. Podle průzkumu společnosti InsightLab je celá polovina přispívajících starší 65 let. Ti jsou ochotni přispívat pravidelně. A to tím víc, čím jsou vzdělanější. Ochotnější přispět bývají vždy ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám