Hlavní obsah

Otec tisku na hliník Paul Neumann: Stoletý obraz už není jen sen

Novinky, Jakub Kynčl (Kolín nad Rýnem)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu fotografie a videa v Kolíně nad Rýnem, Photokině 2016, můžete potkat hodně zajímavých osob. Když váš stánek obklopují dvoumetrové hliníkové obrazy s fotografiemi nejlepších fotografů z celého světa, zaujmete. Ve stánku s cedulí Chromaluxe tiše posedává Američan Paul Neumann, který stojí za tiskem na hliníkové desky. Usmívá se a užívá si zájmu, jenž se snímkům dostává.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Paul Neumann

Článek

Jak je vůbec myšlenka tisku fotografií na hliník stará? Kdy jste se tomu začali věnovat?

Tisk na hliník není úplná novinka. Tisknuli jsme takhle například podtácky, cedulky a podobné předměty. To už je možná i 20 let. Co je však poměrně nové, to je kvalitní tisk fotografií na hliník tak, aby to uspokojilo i náročné fotografy či umělce. Je to teprve osm let, co jsme dokázali vyrobit kvalitní rozměrné pláty hliníku, na které začalo mít smysl tisknout fotografie.

Bylo obtížné fotografy přesvědčit o kvalitě tohoto typu tisku?

Ne. Musím říci, že ne. Samozřejmě to chce chvíli, než se ta metoda rozšíří. Ale když jsou lidé spokojeni, nenechávají si to pro sebe. Ale opravdu pevné uchycení na trhu nám zabralo řekněme čtyři až pět let. Hlavní je, že tato metoda nebyla od začátku stejná jako nyní. Její vývoj nám zabral také zhruba pět let a určitě více než milión dolarů. Tiskneme i na jiné materiály, třeba i na dřevo. Ale hliník je naše vlajková loď.

Byl nějaký zlomový bod, který vám pomohl dostat se hodně do povědomí?

Ani bych neřekl. Byl to proces. Šli jsme krok po kroku a postupně se vše začalo nabalovat. V posledních třech letech už někteří velcí fotografové začali tisknout skoro výhradně jen na hliník a tím jsme se i my ocitli ve světě kvalitního umění. Věřím, že teď posouváme oblast tisku fotografií celosvětově kupředu.

Dá se nějak v procentech vyjádřit, jaká procenta vaší výroby činí umělecké fotky a jaký podíl mají běžní zákazníci?

Přibližná čísla samozřejmě existují a jsou poměrně zajímavá. Přibližně 25 procent zakázek pochází od běžných zákazníků, které tato metoda zaujala a kteří chtějí zvěčnit nějakou svou podařenou fotografii. Okolo 35 procent tvoří profesionální portréty a snímky ze svateb. A to co zbývá, je podíl umělců, kteří využívají tisk na hliník pro svou tvorbu.

K samotnému procesu - nemohl jsem si nevšimnout, že z vašeho zařízení, které tady na Photokině tiskne na hliník, jde poměrně značné teplo. Při jaké teplotě se tiskne?

Dobrá otázka. Tiskneme sublimační metodou, což znamená, že se pevná látka změní rovnou na plynnou bez průchodu kapalnou fází. Obraz vzniká při teplotě asi 195 stupňů Celsia. V zařízení je navíc také velmi velký tlak, přibližně 5,5 baru.

Neměli bychom opomíjet cenu, protože tisk na hliník není zrovna levná záležitost. Na kolik tisk na hliník vyjde?

Cena je přibližná, ale budeme-li se bavit o potisku jednoho metru čtverečního, pohybujeme se okolo 300 dolarů (cca 7250 Kč).

Když šlo o úplně nový produkt na trhu, byly ceny ještě vyšší?

Ne, řekl bych, že cena je poměrně stálá. Co se změnilo, to je dostupnost. Z pohledu koncového zákazníka je tisk na hliník nyní už výrazně lépe dostupný než tehdy.

Existují už nějaké výstavy, kde jsou fotografie vytištěné výhradně na hliníku?

Ale samozřejmě. Když zavítáte do komplexu muzeí Smithsonian ve Washingtonu DC, tak tam už druhým rokem jede výstava fotek z Islandu Feodora Pitcairna. Ve velmi moderním muzeu The Broad v Chicagu je pak obří výstava Cindy Shermanové a takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. To vše je tisknuté výhradně na hliníku.

Jaké jsou hlavní výhody tisku na hliník?

Trvanlivost a odolnost na prvním místě. Když to porovnáte s běžným tiskem, tak tisk na hliník bledne třikrát pomaleji a nemusí být schovaný za sklem. Nicméně ohledně té odolnosti - potištěným hliníkovým deskám nic neudělají tekutiny. Můžete na to vylít víno a nic se nestane. Dá se po tom malovat zvýrazňovačem a během vteřiny šmouhy smazat acetonem. Navíc je to odolné i vůči škrábancům. Dalo by se po tom i jezdit mincí, ale proč byste to dělali, že...

Plánujete tisk na hliník ještě nějak dále vylepšovat, nebo už je to zcela hotový produkt?

V našich laboratořích máme aktuálně přibližně 40 různých směsí, které testujeme. Slibujeme si od nich, že některá z nich nám pomůže během několika let prodloužit životnost produktu ještě zhruba o polovinu.

Je tedy pravděpodobné, že během několika let vydrží obrazy vytištěné na hliník v relativně stejné kvalitě 100 let?

Jednoznačně. A koneckonců, pokud na obraz nepůjde mnoho přímého slunce, (protože jsou to UV paprsky, které způsobují blednutí nejvíce), tak vydrží jedno století bez nějakého významného vyblednutí už dnes.

Pro venkovní použití to ale zatím není, že?

Řešíme, jak zajistit, aby bylo možné využívat hliník i pro venkovní účely, ale zatím je to nepraktické. Teď vydrží jen rok a půl až dva, což není mnoho. Očekáváme ale, že v roce 2017 představíme produkt, který vydrží čtyři až pět let na slunečném místě, jako je Costa del Sol. V zahradním prostředí s trochou stínu by to mohlo být i 10 až 15 let. Pokrok nespí...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám