Hlavní obsah

Objevila se nová hrozba pro americké kovboje?

Dokážou se poprat s nepřízní počasí i tvrdou prací, teď ale američtí kovbojové říkají, že se objevilo nové nebezpečí, které by mohlo ukončit jejich dosavadní styl života. Rančery v Oregonu znepokojují plány na vytvoření přírodní rezervace, která by jim mohla zabránit dál využívat krajinu k pasení dobytka.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Owyhee v Oregonu

Článek

Pokud jste nikdy neslyšeli o kaňonech v Owyhee ve východním Oregonu, tak si představte vysoko položenou poušť, hluboké kaňony, pískovcové sloupy a hory mizící v oblacích. Je to místo, kde se prohání vysoká zvěř, ovce a dokonce i divocí mustangové. Svůj domov tam má celá řada tvorů.

Na doplnění této kultovní americké scény je třeba ještě rozmístit do rozlehlé krajiny kovboje na koních. Jsou tam, jen je třeba je trochu hledat. Například vystoupat do poloviny horského úbočí, abyste jednoho našli - kovboje středního věku jménem Nick. Ukáže na svou loupající se tvář a pak na nebe. "Rakovina," říká. "Slunce je tu blízko. Ženeme dobytek až do výšky 2600 metrů nad mořem. Už jsem tu zažil mrazem praskající kmeny stromů - v červnu!," dodává Nick, podle něhož tam kvůli extrémnímu klimatu skoro nikdo nežije.

Zůstali jen ti tvrdohlaví

Samozřejmě. Osadníci mířící v 19. století na Západ došli k Owyhee a zatočili doprava v naději, že najdou snazší cestu k Pacifiku, což se jim také podařilo.

Zůstalo tam jen několik tvrdohlavých rodin, jako byla ta Nickova, a v průběhu let vybudovaly rančerství coby hlavní průmyslové odvětví Owyhee. Pak ale objev traktoru podstatně snížil potřebu koní i lidí. Úpadek lze poznat hned na první pohled podle zavřených obchodů v nejvýznamnějším městě oblasti Owyhee, Jordan Valley.

A nyní chtějí z této nádherně izolované oblasti udělat ochránci životního prostředí rezervaci chráněnou zákonem. Podle nich je Owyhee "nejlepší příležitostí ke vzniku rezervace v celých Spojených státech s výjimkou Aljašky a Havaje". Kampaň za rezervaci vede oregonský outdoorový průmysl - průvodci přírodou a prodejci výstroje, jež umožňuje stále většímu počtu lidí lovit, rybařit, šplhat nebo jen tábořit v americké divočině.

Foto: The Campaign for the Owyhee Canyonlands

Navrhovaná podoba nové přírodní rezervace.

V čele stojí společnost Keen Footware, která vyrábí boty na horské túry. Jejich reklama tvrdí, že tyto boty vás zanesou z města do lesů a zase zpátky. Sídlo společnosti je v přebudovaném skladišti v nejmódnější čtvrti amerického střediska ekologie - Portlandu. Vůně čerstvě uvařené kávy je cítit v každém podlaží. V přízemí je velká televize pro zaměstnance, kteří si potřebují odpočinout, a hned za kanceláří šéfa firmy sedí celý tým zaměřený na zachování volné přírody.

Vede ho Linda Balfourová, která dokáže velmi přesně formulovat potřebu samoty uprostřed moderního života, i nutnost zachovat výjimečná místa pro budoucí generace. Není to také trochu o možnosti firmy Keen i v budoucnosti úspěšně prodávat obuv pro outdoorové aktivity? Při této otázce Linda ani nehne brvou. "Pokud podnikáte ze správného důvodu se správným produktem, pak peníze přijdou samy," odpovídá.

Linda chce, aby vláda prezidenta Baracka Obamy vyčlenila téměř 810 000 hektarů veřejné půdy Owyhee na přírodní park. Anebo, řečeno terminologií amerických ochránců přírody, na "přírodní památník".

Zničilo by to rančery?

Ať se tomu ale bude říkat jakkoli, omezilo by to způsoby využití dané oblasti. A to je důležité jak pro Nicka, tak pro všechny ostatní kovboje, kteří tam jsou, protože všichni pasou dobytek na veřejném prostranství. Skoro nikdo nemá dost velký soukromý pozemek, aby uživil krávy během celých 12 měsíců v roce. Země je tak suchá a tráva tak řídká, že zvířata musejí mít možnost volně se přesouvat po širokém okolí.

Pokud tohle nebude kvůli rezervaci dál možné, pak zaniknou celé generace rančerů, říká Nick s ostrým lusknutím prstů. Odhaduje se, že Nick a zbytek oregonských rančerů přispívá ekonomice Oregonu asi miliardou dolarů ročně, zatímco přínos outdoorového průmyslu se odhaduje na 12 miliard dolarů. Není tedy nutné hádat, kdo asi má větší páku na prosazení svého návrhu u prezidenta, píše zpravodajský server BBC News.

Linda a ostatní ochránci životního prostředí přísahají, že nemají nic proti rančerům, ani proti tomu, jak využívají zemi. Ale rančeři v tom cítí past. Ani jeden z nich nevěří slibům městských environmentalistů a tvrdí, že omezení kvůli ochraně životního prostředí a následné žaloby postupně zabíjejí rodinné ranče.

Na západě už dříve tyto spory rozdmýchaly ozbrojené střety mezi rančery a federální policií. Při jednom z nich byl letos v lednu nedaleko Owyhee zabit muž. A pokud projde návrh na rezervaci, mohla by se podobná situace opakovat. "Tohle je náš způsob života," říká další z kovbojů v Owyhee, který si nepřál být jmenován. "Někdy si prostě musíte stát za svým."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám