Hlavní obsah

Největší 3D tisková farma na světě se ukrývá v Holešovicích

Praha

Továrna v pražských Holešovicích skrývá nevšední světový unikát. Nachází se v něm největší 3D tisková farma, nejrůznější součástky zde tiskne kolem 600 tiskáren. Podnikatel Josef Průša během několika málo let dokázal doslova ze sklepa vytvořit úspěšnou firmu, která se dnes řadí mezi největší výrobce 3D tiskáren na světě.

Největší 3D tisková farma na světě se ukrývá v Holešovicích, úspěch slaví i na ExpuVideo: Novinky

 
Článek

V továrně, která se nachází v areálu Pražské teplárenské, se nachází kolem 600 3D tiskáren na jednom místě. Podle podnikatele Josefa Průši za velkým počtem nestojí snaha o překonání nějakého rekordu, ale čistě praktický důvod.

„Naše tiskárny také tisknou asi 30 procent součástek, ze kterých se 3D tiskárny vyrábějí. Dá se říct, že se částečně sebereplikují. Pro nás má ohromnou výhodu, že používáme vlastní produkt k tomu, abychom fungovali dál,” vysvětlil Novinkám Josef Průša.

Foto: Novinky

3D tiskárna

Před dvěma lety se jim přitom podařilo mít naráz v provozu 1096 3D tiskáren, díky čemuž se zapsali do Guinessovy knihy rekordů. „Sebrali jsme všechny tiskárny, které jsme měli po firmě, a pustili jsme je najednou,” dodal Průša.

Letos pak z pražských Holešovic, kde jeho Prusa Research sídlí, s 3D tiskovou farmou zavítali také na Světovou výstavu EXPO v Dubaji. V českém pavilonu představují nejnovější vychytávku ve svém oboru.

Úspěch pro české 3D tiskárny. V Praze padl světový rekord

Koktejl

„Máme plně automatickou farmu. Farma na EXPO v Dubaji je nejvíc zajímavá tím, že se tisky spouští a sklízí sami,” vysvětlil podnikatel. „Protože téma českého pavilonu je voda, tak také na tiskárnách tiskneme sněhové vločky, které si každý člověk může nakonfigurovat sám,” dodal.

Foto: Průša Research 3D printers

Na Expu v Dubaji slaví české tiskárny velký úspěch.

Výhody 3D tisku

„3D tisk má několik výhod. Jedna z nich je, že design výrobku se může průběžně upravovat. Jsme zvyklí, že tiskárnu upravujeme na přání zákazníků i každých čtrnáct dní,“ vysvětlil s tím, že další výhodou je i rychlost a pružnost, s jakou mohou vyrábět.

To si potvrdili během loňské první vlny epidemie koronaviru, kdy mohli rychle reagovat na nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnictví.

Foto: Průša Research 3D printers

Během první vlny koronaviru vyrobil Průša štíty pro lékaře díky 3D tiskárnám.

„Když se zjistilo, že je nedostatek ochranných štítů, tak jsme během tří dnů stihli navrhnout model tak, aby vyhovoval doktorům, a další den už jsme měli vyrobených 800 kusů. Den na to jsme vyrobili 3000 kusů a za celou pandemii se nám jich podařilo vyrobit a rozdat skoro čtvrt milionu,“ dodal Průša s tím, že zdravotníkům je rozdávali zdarma.

Majitelé 3D tiskáren vyrábějí kvůli koronaviru ochranné pomůcky pro lékaře

Koronavirus

Sám přitom s podnikáním začal teprve před devíti lety, a to ve sklepě na pražském Smíchově. Dnes Prusa Research patří podle magazínu Forbes mezi tři největší výrobce 3D tiskáren na světě. Jen za loňský rok utržili přes 2 miliardy korun. Produkty firma dodává i pro společnost Tesla Elona Muska či pro americkou NASA. Letos Josef Průša obdržel cenu EY Podnikatel roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám