Hlavní obsah

Úspěch pro české 3D tiskárny. V Praze padl světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Překonat světový rekord v počtu souběžně tisknoucích 3D tiskáren se v pátek povedlo ve výrobní hale společnosti Prusa Research. Tisklo jich tu najednou 1096, přičemž se zapojily i 3D tiskárny umístěné v kancelářích zaměstnanců. Dosavadní rekord zapsaný v Guinnessově knize z roku 2014 činil 159 tiskáren.

Pokus o překonání rekordu v počtu tisknoucích 3D tiskárenVideo: Novinky

 
Článek

Česká firma Prusa Research má v současnosti přibližně desetinový podíl na celosvětovém trhu. Dosud prodala přes 130 tisíc tiskáren a za loňský rok vykázala příjmy 1,14 miliardy korun.

Tiskárny zapojené do překonání rekordu ve výrobní hale většinou vyrábí součástky pro nové 3D tiskárny. Vedle 550 nonstop běžících výrobních strojů firma využila i několik set tiskáren z kanceláří zaměstnanců.

Jeden z požadavků od zástupců Guinnessovy knihy rekordů byl, aby se všechny tiskárny nacházely v jedné místnosti a byly spuštěny do pěti minut. „Ohledně koordinace mi to připomínalo spíše synchronizované plavání než tisk. Nakonec se nám ale vše zadařilo,“ uvedl generální ředitel Prusa Research Josef Průša.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Průša z firmy Průša Research.

Z vytisklých hexagonů vznikne mozaika, která bude vystavena u vstupu do sídla Prusa Research.

„Na naší farmě vytiskneme každý den díly až pro 300 nových 3D tiskáren. Zároveň doslova v každé kanceláři ve firmě najdete jednu nebo více tiskáren, a to včetně místnosti účetních nebo nákupčích. Rekord je takovým připomenutím toho, jak univerzální může 3D tisk být – používat jej můžete ve výrobě, v prototypování i čistě pro radost a zábavu,“ uvedl Průša.

Pokud někdo rekord nepřekoná, souběžně už všechny tiskárny tisknout nebudou. „Pokud rekord překonán bude, pokusíme si ho vzít zpět,“ zakončil s úsměvem Průša.

Reklama

Výběr článků

Načítám