Hlavní obsah

Potápěče málem spolkla velryba

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potápění v blízkosti hejna ryb nabízí většinou úchvatnou podívanou na celou řadu predátorů, kteří se přišli krmit. Právě z toho důvodu to ale může být i pořádně nebezpečné. Zejména když se na místě krmí i velryby, které můžou člověka snadno přehlédnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěče málem spolkla velrybaVideo: AP

 
Článek

Videozáznam nejmenovaného potápěče z vod u Jihoafrické republiky nyní zveřejnila agentura Newsflare. Muž se minulý čtvrtek spolu s dalšími nacházel těsně pod hladinou v bezprostřední blízkosti rybího hejna, na kterém se u hladiny krmila řada dravců včetně ptáků.

Zdá se, že právě lovící ptáci, kteří se střemhlavě vrhali do hloubky několika metrů, byli středem potápěčovy pozornosti, když se z hlubin vynořila obrovská tlama plejtváka Brydeova. Velryba potápěče minula ve vzdálenosti pouhých pár metrů. „Rychle jsem stačil uhnout, ale byl to životní zážitek,“ uvedl autor videa.

Podobný případ se odehrál letos v březnu rovněž v jihoafrických vodách, byl však o poznání dramatičtější. Potápěče Rainera Schimpfa si plejtvák nevšiml a potápěče nabral do čelistí. Plejtvák si ale podle potápěče ihned uvědomil, že o něj nemá zájem, a vyplivl ho.

Plejtvák Brydeův dosahuje délky devíti až třinácti metrů a váží kolem patnácti tun. Žije především v tropických a subtropických vodách a živí se zooplanktonem, malými mořskými živočichy a drobnými rybami, jako jsou sardinky nebo makrely.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruské úřady rozpouštějí "velrybí vězení"

Ruské úřady začaly s osvobozováním skoro stovky nelegálně odchycených kosatek a běluh z "velrybího vězení" na ruském Dálném východě, proti kterému ostře...

Výběr článků

Načítám