Hlavní obsah

U Dunkerku byl kousek od smrti. Nyní oslavil stovku a dostal originální dárek

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestál o žádná vyznamenání, nechtěl oslavovat válečný konflikt, kde přišel o mnoho svých kamarádů. Přesto se při oslavě stých narozenin Brit Doug Jones dočkal ocenění za svoje činy během II. světové války.

Foto: Profimedia.cz

Válečný veterán dostal k jubileu medaile z války.

Článek

Válečný veterán, jenž byl v květnu roku 1940 součástí takzvané Operace Dynamo, tedy evakuace obklíčených vojáku z Dunkerku, se nikdy neprosil o žádná vyznamenání. Z francouzské pláže smrti unikl na francouzském trajektu a byl svědkem hrůzných okamžiků, kdy o život přišlo i mnoho jeho kamarádů.

V britské armádě sloužil až do roku 1946 a byl oceněn například Africkou hvězdou za boje na severu Afriky, také medailí za boje v Itálii či Palestině. Metály však nikdy nesbíral a vystavit si je tak může až díky svému 73letému synovi Mickovi, jenž otci daroval zarámované medaile a společně mohli zavzpomínat na nelehké válečné časy.

„Sehnali jsme jeho medaile, nechali je zarámovat a při oslavě stých narozenin jsme je otci věnovali,” vypraví Mick.

Foto: Profimedia.cz

Doug Jones oslavil sté narozeniny.

„Nevěděl jsem, že jsem tak populární,” říká muž, jenž na vlastní oči viděl i poslední erupci italského Vesuvu. To se psal rok 1944. Tou dobou byl Jones již dva roky ženatý. S o čtyři roky mladší manželkou Norah dokonce dostávají dopisy od britské královny Alžběty II. s gratulacemi k výročí.

Bývalý řidič autobusu nyní spokojeně žije v Manchesteru a při oslavě stých narozenin se setkal i se svými 12 pravnoučaty. „Máme velkou rodinu a spoustu přátel,” říká dojatý stařík, jenž si na stará kolena bude moci pověsit svoje medaile, které mu kromě těžkých chvilek u Dunkerku budou připomínat i statečnost a odvahu, se kterou bojoval proti nepříteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám