Hlavní obsah

Mistr rumových chutí Tito Cordero: Češi mají rádi to nejlepší

– Praha
Novinky, Jakub Kynčl

Master Blender vyhlášené značky rumu Diplomático Tito Cordero zavítal v pátek do Prahy. Tento Venezuelan, který byl již dvakrát na londýnském Rumfestu vyhlášen světovým Master Blenderem roku, přijel na návštěvu libeňského obchodu s prémiovými destiláty Warehouse #1. Právě Cordero degustuje, kombinuje a vytváří rumové směsi, které posléze pijí milióny lidí po celém světě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Master Blender rumu Diplomático Tito Cordero.

Článek

Vy jste v České republice poměrně pravidelným hostem, jste tu potřetí během čtyř let. Je něco konkrétního, co vás do Prahy přivádí nyní?

Vždy jsem tu uváděl na trh nějaký význačný produkt naší značky. Tentokrát jsem však pouze přijel navštívit partnery a ujistit se, že vše funguje tak, jak má.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není co nového uvést?

Ale ano, velmi brzy bude. Single Vintage 2001 tu bude co nevidět, to je náš poslední opravdu zajímavý produkt. Měl by se k vám dostat už počátkem roku.

Česká republika není zas tak velký trh, přesto se na něj poměrně hodně zaměřujete. Jak se na tržní situaci v ČR díváte?

Dívám se na ni velmi optimisticky, protože naše značka byla ve vaší zemi velmi dobře přijata.

Po jaké části vašeho segmentu je v České republice nejvyšší poptávka? Jde o základní rumy nebo o ultraprémiové řady?

Slaví tu úspěch prémiové produkty, série Prestige a Exclusive se v ČR prodávají nejlépe. Dáváte přednost kvalitě před kvantitou.

Jde o trend poslední doby nebo to tak bylo od počátku?

Bylo to tak už v době našeho vstupu na český trh.

To je docela zajímavé. Pojďme teď ale k tomu, co je vaší hlavní doménou - povídání o samotném rumu. Jak byste doporučil začít s rumem těm, kteří s ním nemají žádné zkušenosti?

Celá ta cesta poznávání rumu by měla začínat u těch nejjednodušších rumů a pozvolna postupovat k těm, které mají trochu složitější strukturu. To je podle mého ta jediná správná cesta.

Doporučil byste rum s něčím kloubit?

Jsou to ty odvěké klasiky. K rumu patří dobrá čokoláda a kvalitní doutník. Ale na mnoha místech začíná být moderní kloubit rum s jednotlivými chody degustačních menu, což byla dříve výsada vín.

Jak by to tedy při takové ukázkové večeři mohlo vypadat?

Představte si nějaký lehký rumový koktejl na úvod k předkrmu. K hlavnímu chodu by se pak mohl servírovat rum, ve kterém bylo naloženo maso a chutě by tak skvěle ladily. K dezertu se pak zvolí nějaký složitější rum ze série Exclusiva a jako digestiv na závěr se servíruje to nejlepší, Ambassador Single Vintage.

Mluvíte o tom s krásným nadšením. Jaký z vašich rumů máte nejraději?

U pití rumu záleží vše na příležitosti, místě a náladě. Když jsem na pláži, tak si dám nějaký mladý rum či koktejl. Při nějaké romantické chvilce bych volil otevření láhve Reserva Exclusiva. Když jsem sám a chci nad něčím přemýšlet či meditovat, sáhnu po Single Vintage. Ambassadorem pak slavím úspěchy. Musíte respektovat prostředí a zároveň to, jak se sami cítíte.

Stále platí, že rum je nejlepší pít z koňakové sklenky?

Ano, složité rumy v ní vyniknou nejlépe. Vhodnou alternativou je pak určitě ještě sklenka na portské, ve které se aroma skvěle rozvíjí.

Ve společnosti produkující rum Diplomático působíte už 27 let. Když jste tam nastupoval, napadlo vás, že se z toho stane takové životní poslání?

Když jsem se přeorientoval z petrochemického průmyslu na tvorbu rumu, tak jsem se trochu obával začátku v něčem úplně novém. Nevěděl jsem, jak dlouho mi bude trvat vybudovat si určité postavení. A najednou dělám to, co dělám, od nástupu do firmy je to už 27 let a mně přijde, jako bych tam nastupoval teprve včera...

V Česku se často říká, že se můžete napít piva až po desáté ranní. Napít se před desátou je pro mnoho lidí opravdu extrém. Máte něco obdobného ve Venezuele?

Tam, kde žiji, se říká, že se nemá pít rum předtím, než odletí letadlo. Je to pravidelná linka a létá každý den stejně.

V kolik?

Máme to podobné, v jedenáct dopoledne. (smích)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám