Hlavní obsah

Milovníci whisky mají smůlu, legendární festival se letos neuskuteční

Novinky, nčs

Konec května byl pro ortodoxní milovníky whisky po více než dvacet let jasným znamením, že se koná festival na skotském ostrově Islay. Letos však organizátoři na základě světové pandemie podle očekávní rozhodli, že se oblíbená událost plná whisky a zábavy neuskuteční.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeden z mnoha koncertů během populárního festivalu.

Článek

Organizátoři festivalu Fèis Ìle se během úterý sešli, aby zvážili všechny možnosti letošního ročníku. Společně došli k závěru, že jedinou možnou variantou bude zrušení akce, která láká milovníky whisky z celého světa.

„Jsme tím rozhodnutím zdrceni. Milujeme náš festival, rádi hostíme lidi z celého světa. Zvažovali jsme ekonomické dopady na obyvatele ostrova i lokální podnikatele. Po dlouhém jednání jsme však došli k závěru, že jediné možné řešení je festival pro letošní rok zrušit,” oznámili pořadatelé svoje stanovisko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Palírna Bunnahabhain na ostrově Islay

Lidem, kteří si na festival již pořídili vstupenky, budou organizátoři postupně vracet peníze. „Doufáme, že nám zachováte přízeň a všichni se uvidíme v roce 2021,” dodali pořadatelé.

Když muži nosí sukně a whisky teče proudem

Cestování

Festival má silný ekonomický dopad na život na ostrově. Jedná se o největší akci v roce, kdy se stovky návštěvníků sjíždějí k exkurzím po destileriích, degustacím a dalšímu doprovodnému programu. Dopad tak pocítí zejména provozovatelé ubytovacích zařízení, restauratéři a samotné destilérky, které u příležitosti festivalu prodávají speciální sběratelské edice své whisky.

V současné chvíli na Islay neprobíhají ani tradiční exkurze po palírnách. Všech devět svůj provoz vzhledem k šíření nového koronaviru omezilo minimálně do začátku dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám