Hlavní obsah

Miliardář založil školu bez učitelů, studenti si tam opravují práce navzájem

Francouzský podnikatel a miliardář Xavier Niel hledá pro své projekty jen ty nejlepší programátory. Ve Francii je však v roce 2013 nemohl najít, a tak založil školu, která mu je vychová. O pařížské École 42, ve které nejsou žádní učitelé a kde si studenti opravují práce navzájem, napsal server Quartz.

Foto: Profimedia.cz

Xavier Niel v prostorách školy École 42.

Článek

Do bezplatného tří a pětiletého studijního programu se může přihlásit úplně kdokoli. Stačí uspět v online logickém testu a pak projít měsíční vyřazovací soutěží, ze které vzejde nový ročník o 1000 studentech. Ti pak „studují“ ve velkých sálech plných počítačů Apple v objektu Station F na jihovýchodě Paříže.

Škola už má řadu absolventů. Ještě během studia najde zaměstnání zhruba 80 procent studentů, na jeho konci už je mají všichni.

Škola hrou

„Nic neučíme,“ říká ředitel École 42 Nicolas Sadirac. „Studenti si musejí vytvořit to, co potřebují,“ dodává. Každé ráno v 08:42 dostanou zadání projektu, na jehož vypracování mají 48 hodin, takže v každém momentě pracují na více úkolech a se svým časem mohou nakládat, jak uznají za vhodné.

Celá škola funguje jako hra: studenti dostávají body za dobrou práci nebo za opravení chyb svých kolegů, za ně si pak mohou „kupovat“ opravy od spolužáků. Za disciplinární prohřešky přicházejí tresty, například v podobě manuální práce.

Původně požadovala École 42 na konci studia zvládnutí určitých dovedností, dnes už i tento konvenční prvek školství odpadl. Hlavním cílem zakladatele Niela je pěstovat ve studentech mix kreativity, kritického myšlení, schopnosti spolupráce a iniciativnosti, aby mohli v budoucnu uspět v jakémkoli odvětví.

Studovat může kdokoliv

Spuštěním bezplatné moderní školy chtěl Niel také nabourat diskriminační podmínky na francouzském trhu práce, kde mladí lidé z chudších rodin, kteří nevystudovali elitní školy, nedostávají ty nejlepší posty. Na provoz pařížského kampusu dosud utratil 48 miliónů eur (1,3 miliardy Kč).

„Pokud nemáte čistý trestní rejstřík, nejde vám matematika, mluvíte sprostě, to nám je jedno,“ řekl Niel serveru Venture Beat. „Jediné, co nás zajímá, je logické myšlení a motivace,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám