Hlavní obsah

Limitovanou edicí hodinek slaví Grand Seiko výročí

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seiko si nadělilo k 55. výročí od prvních hodinek prémiové řady Grand Seiko limitovanou edici chronografu vybaveného technologií Spring Drive. Hodinky se od sériové verze liší v několika zásadních detailech, jak se ostatně na speciální edici sluší a patří.

Foto: Seiko (4x)

Grand Seiko Spring Drive Chronograph SBGC013

Článek

Prvním rozdílem je nový vylepšený strojek s označením 9R96, který oproti předchůdci 9R86 nabízí garantovanou odchylku přesnosti 0,5 sekundy denně. Je ale známo, že kalibry Spring Drive v praxi dosahují ještě lepších výsledků.

Na rotoru strojku 9R96 je medailón typický pro limitované edice

Za skvělou přesností stojí právě technologie Spring Drive. Vysvětlovat její princip by bylo na samostatný článek, vystačíme si tak se zjednodušeným konstatováním, že se jedná v zásadě o mechanické hodinky, které ale mají místo klasické setrvačky elektronický regulátor.

Model s označením SBGC013 má rozměrově stejné pouzdro jako sériová produkce, to znamená průměr 43,5 milimetru. Samozřejmě zůstala i přerostlá tlačítka stopek, tak charakteristická pro tuto řadu.

Seiko u tohoto modelu poprvé použilo v řadě Grand Seiko keramickou lunetu

Pouzdro je z titanu, konkrétně ze slitiny, jejíž povrchová úprava vypadá, jako by se jednalo o ocel. Novinkou je keramická luneta, která se v řadě Grand Seiko objevuje vůbec poprvé. Tmavě modrý ciferník skvěle kontrastuje se zlatými ručičkami stopek.

U limitovaných edicí této prémiové řady se často objevuje zlatý medailón, a nejinak tomu je i u aktuálního modelu, kde ho lze nalézt na rotoru strojku a také na sponě náramku.

Sériové modely SBGC001, 003 a 005

Model SBGC013 je limitovanou edicí 400 kusů. Cena byla stanovena na 10 500 eur, což je podle současného kurzu asi 284 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám