Hlavní obsah

Lao Še: Místo pro vlivné a důležité

Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Jde o velmi prestižní adresu v Pekingu. Nachází se při jižním okraji náměstí Tchien-an-men a nese jméno slavného literáta 20. století. Je to čajovna Lao Še (Lao She), místo, kde lze potkat mnoho zajímavých osob.

Foto: Pavel Urban, Novinky

Čajovna Lao Še - místo, kde lze potkat mnoho zajímavých osob.

Článek

Čajovna byla otevřena v roce 1988, jen rok poté, co v jejím sousedství zahájila provoz vůbec první restaurace KFC v Číně. Podle fotografií návštěv, rozvěšených na stěnách, není snad jediné významné zahraniční návštěvy, která by v čajovně neposeděla.

Mezi známými jmény nechybí Henry Kissinger, George Bush st., monacký kníže Albert či čestný předseda Kuomintangu Lien Čchan.

Kissingerův snímek je z roku 1992. V roli ministra zahraničí Nixonovy vlády spouštěl v 70. letech politiku sbližování Washingtonu s Pekingem a Čínu od té doby navštívil více než 70krát.

Foto: Pavel Urban, Novinky

Pestrobarevné kostýmy i akrobatická vystoupení - působivý zážitek, kterého se vám dostane přímo v čajovně.

„Uvítali jsme už přes čtyři milióny čínských a zahraničních hostů, včetně 140 hlav států a politiků z 69 zemí a mnoha významných osobností,“ pochvalují si v čajovně Lao Še.

Čekání na Zemana?

Snímek nějakého českého politika při rychlé prohlídce ale chybí, jen slovenského exprezidenta Rudolfa Schustera. Že by proslulá pekingská čajovna čekala na Miloše Zemana, o jehož cestě do Číny letos na podzim se intenzivně uvažuje?

Atraktivní adresa nabízí k miskám lahodného čaje také kulturní program, který prospekty označují za zábavu s komedianty, zpěváky, muzikanty, akrobaty a herci Pekingské opery. K tomu, jak čínskému divadlu porozumět, akademik Jaroslav Průšek ve své knize Sestra moje Čína výstižně poznamenal: „Číňané se nechodí dívat na hry, ale na herce. Zápletka není až tak důležitá.“

V čajovně Lao Še se proto vyplatí pozorně sledovat hercův pestrobarevný kostým, charakteristicky nalíčenou tvář i akrobatické skoky za hřmění gongu. Výkon na jevišti je bezesporu působivý. Spolu s čajem nabízí pravý čínský zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám