Hlavní obsah

Láhev japonské whisky se na aukci vydražila za více než šest miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba whisky sílí a milovníci tohoto alkoholického nápoje jsou za ni ochotni dávat stále více peněz. Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, jeden z neznámých kupců byl na aukci v Hongkongu ochoten za láhev japonské padesátileté whisky zaplatit více než šest miliónů korun. Stala se tak nejdražší japonskou whisky, která kdy byla v aukci vydražena.

Foto: Sothebys

Dražená lahev 50leté whisky Yamazaki.

Článek

Dražba, pořádaná firmou Sotheby’s, se uskutečnila 30. ledna v Hongkongu. Ve vydražené láhvi se ukrývá padesátiletá whisky od japonské palírny Yamazaki, kterou neznámý asijský kupec vydražil za těžko uvěřitelných 298 879 dolarů (přes šest miliónů korun). Odhadovaná cena byla přitom dvakrát nižší.

Jedná se tak o nejdražší japonskou whisky, která byla doposud v aukci vydražena. Prvenství dosud držela podle časopisu Forbes rovněž padesátiletá whisky od palírny Yamazaki. Ta se vydražila v říjnu roku 2016 za 129 tisíc dolarů (přes dva a půl miliónu korun).

„Z nového rekordu jsme upřímně nadšeni,“ neskrýval radost jeden ze zástupců aukčního domu Paul Wong.

Extrémní suma je známkou toho, že zájem o japonskou whisky je na vzestupu. Společnost Yamazaki upoutala pozornost poté, co byla v roce 2003 na mezinárodním udílení cen International Spirits Challenge (ISC) velebena za svou „ušlechtilou” chuť. Poté se o ní začalo ve velkém mluvit a její cena postupně rostla.

Reklama

Výběr článků

Načítám