Hlavní obsah

Když dáš cihlu k cihle. Nevšední sběratel jich má doma už 3500

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratelů různých věcí je po všude po světě plno. Ovšem těžko najdete druhého takového, jako je Mark Cranston. Šestapadesátiletý Skot se už totiž téměř deset let věnuje sbírání cihel a patří k největším odborníkům na předměty, na které se většinou nikdo kromě zedníků nepodívá víckrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sběratel má doma kolekci 3500 cihelVideo: AP

 
Článek

Mark Cranston má svou unikátní sbírku uskladněnou v kůlně a na zahradě svého domu v Jedburghu. S netradičním koníčkem začal policista ve výslužbě v roce 2010, když potřeboval najít vhodnou zarážku ke dveřím své garáže.

„Cihla byla z dolu Whitehill, což ve mě vzbudilo zvědavost,“ uvedl Cranston. O historii pálení cihel se začal zajímat víc a zjistil, že ve Skotsku existovala řada cihelen, každá se svým nezaměnitelným, byť pro běžného smrtelníka těžko postřehnutelným rukopisem.

Od té doby Cranston začal cihly sbírat. Ve své sbírce jich už má 3500, k jeho nejcennějším kouskům patří cihla z vraku lodi SS Politician, která se v roce 1941 u Hebrid potopila s nákladem 264 tisíc lahví whisky.

Cranston má dále cihlu pocházející z poslední cely smrti, která byla v glasgowské věznici Barlinnie zbourána na konci devadesátých let. Nejstarším kouskem je pak cihla pocházející ze zlatého dolu ve státě Washington. Byla vyrobena ve Skotsku už v roce 1833.

Studnice informací

Hledání unikátních cihel je časově náročné. Cranston však nespoléhá pouze na prolézání starých opuštěných budov a bahnitých břehů řek v industriálních zónách. V roce 2014 založil webovou stránky Scottish Brick History, kde se zájemce o historii skotské cihly dozví vše, co si kdy přál o cihlách vědět.

Sběratel má rovněž řadu kontaktů po celém Skotsku, které ho o případném nálezu informují. „Čas od času mi přijde mail, kde mě informují, která budova bude zdemolována nebo že našli nějakou cihlu,“ uvedl Cranston.

Na svůj neobvyklý koníček je Skot hrdý. Každá cihla, kterou vlastní, prý vypovídá o historii a skotské cihly ji podle něj mají velice barvitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám