Hlavní obsah

Kaskadéři nacvičovali skoky z okna a hoření holé kůže

– Brno
Právo, Novinky, Vladimír Klepáč, jdu

Čeští kaskadéři mají ve filmovém světě dobré jméno. Jejich služby, tedy záskok za herce při točení životu nebezpečných scén, nabízí v zemi čtyři agentury. K nejmladším patří brněnská firma Czech Stunts, jejíž kaskadéři o uplynulém víkendu nacvičovali pády z okna a metodu hoření na holé kůži. V obou se jim povedlo ustanovit nové rekordy. K nácviku využili průmyslovou budovu v Brně-Řečkovicích.

KaskadéřiVideo: STUNT STUDIO

 
Článek

Přestože skákali do obřího nafukovacího vaku a mnozí z nich mají za sebou neskutečné kaskadérské kousky, někteří se z dřevěné lávky vrhli až na druhý či třetí pokus. Na jejich výkony dohlíželi zkušenější kolegové z dánské kaskadérské školy European stunt school.

U skoku se hodnotí i dostatečně hlasité vyděšené ječení u pádu, protože jde o to, aby byl pro filmaře co nejvěrohodnější. S výkony českých kolegů byl spokojený jejich dánský lektor pro pády z okna Jacob Sebastian Malm Carlson, jehož rekord je skok z výšky 35 metrů.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Skok kaskadéra z okna ve výšce 15 metrů v továrním areálu v Brně-Řečkovicích. I pro zkušené je poměrně technicky náročný. Většinou by měl při něm kaskadér udělat přemet. Nafukovací vak, do něhož se padá, je po každém skoku nutné dofouknout.

Pádem z výšky dvaceti metrů se jim povedlo překonat český rekord. I v druhé oblasti, nacvičování hoření na holé kůži chráněné pouze gelem, stanovili kaskadéři nový rekord. „Byl vytvořen v délce hoření, má hodnotu 26 sekund hoření holé kůže v horní části zad, které byly chráněné pouze 8milimetrovou vrstvou gelu. Tento rekord ale máme v plánu ještě posunout a překonat,” oznámil Jiří Kosorinský z vedení brněnské agentury pro kaskadéry.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Skok kaskadéra z okna ve výšce 15 metrů v továrním areálu v Brně-Řečkovicích. I pro zkušené je poměrně technicky náročný. Většinou by měl při něm kaskadér udělat přemet. Nafukovací vak, do něhož se padá, je po každém skoku nutné dofouknout.

Pro světové filmaře má Česko ohromný potenciál

Kaskadéři z brněnské společnosti Czech stunts si v poslední době zahráli například ve filmu Hlas pro římského krále, který je o životě císaře Karla IV., nebo v pilotním dílu připravovaného televizního seriálu Kaskadéři s. r. o., o jehož natáčení se teprve jedná.

„Česko má pro světové filmaře ohromný potenciál. Nejde jen o kvalitní kaskadéry, ale i úžasná místa pro natáčení. Mimo jiné je i poptávka po rozlehlých továrních areálech, kterých je tu dost,“ řekl Právu Kosorinský.

Foto: Jacob Sebastian Malm Carlsen

Součástí bylo i nacvičování hoření holé kůže. Ta je před ohněm chráněna jen vrstvou gelu.

Svým nácvikem chtěli podpořit záměr města Brna a Jihomoravského kraje vytvořit Regionální filmový fond. Jeho úkolem bude domácím i světovým filmařům nabídnout tento kraj a jeho zajímavosti k natáčení. K jihomoravským filmovým hvězdám mezi nemovitostmi patří například hrad Pernštejn, který si už pomyslně zahrál v desítkách pohádek anebo v americkém dobrodružném filmu Van Helsing.

Foto: Jacob Sebastian Malm Carlsen

Čeští kaskadéři z brněnského týmu Czech Stunts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám