Hlavní obsah

Jeho rodina drží řemeslo při životě 170 let, poslední roky znamenají krizi

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru jordánského hlavního města Ammán se nachází nevelká dílna, kde díky Zaidu Moheisinovi a jeho rodině přežívá starodávné umění výroby mečů a dýk. Umění, které v regionu ztrácí tradici, hrozí úplná záhuba. Přitom se toto řemeslo předávalo v jeho rodině z generace na generaci posledních 170 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánský řemeslník udržuje při životě starověké umění výroby dýk a mečůVideo: Reuters

 
Článek

Vyrábění mečů a dýk není nic jednoduchého. Moheisin se mu však naučil už ve svých 11 letech od svého otce, se kterým pravidelně trávil odpoledne v jeho dílně. Sledoval ho a postupně se učil.

„Naše rodina vyrábí tyto zbraně po bezmála 170 let, předáváme si to z generace na generaci. Vše vyrábíme ručně, bez výjimek,” uvedl Moheisin, podle kterého měly meče velký význam zejména pro beduíny, kteří je používali nejen jako zbraně, ale byli pro ně i znamením odvahy a pohostinnosti.

A dnes? Kupují si je převážně už jen turisté.

„Mnoho beduínů stále používá tyto nástroje k zabíjení ovcí a jejich stahování z kůže, ale většinu zákazníku už tvoří turisté. Ti hledají něco, co vypadá hezky a dlouho vydrží,” podotkl poměrně výstižně Moheisin.

Práce na celý den

Výroba jednoho meče či dýky trvá zhruba jeden celý den. Ostří se připevní k dřevěné rukojeti a následně je zbraň obalena kovem, který musí být vyleštěn. Teprve poté nastupuje na řadu zdobení rukojeti. Dokud byl dostatek zákazníků, tak bylo vše v pořádku. Ekonomické podmínky se však zhoršily, do regionu proudí méně turistů a dříve populární řemeslo tak pomalu vymírá. Mnoho lidí zručných v této oblastí si již našlo jinou obživu.

„Klesající počet turistů v této době znamená, že může v tomto odvětví pracovat méně osob. Už se jim to nevyplatí a mnoho z nich se rozhodlo zavřít své dílny. Někteří říkají, že je pro ně lepší si najít práci na úřadech či jakoukoliv jinou se stabilním příjmem. V této profesi totiž není stabilního absolutně nic.

Rozhodnutí bude na dětech

A jako by nebylo problémů už tak dost, i v Jordánsku se musejí řemeslníci bránit levným suvenýrům z Indie a Číny, které zaplavují místní obchody. Navzdory obtížím, kterým musí Moheisin čelit, je na svou práci hrdý a věří, že bude tradici udržovat při životě a úspěšně ji předá svým potomkům.

„Toto je naše dědictví a odmítáme se ho vzdát. Pokud se odvrátíme od své historie, nebudeme mít ani žádnou budoucnost. Takže děti svému řemeslu naučím. Naučím je, jak se to dělá správně a pak už bude jen na nich, zda se rozhodnou udržet tradici při životě dále nebo ne,” dodal otec dvou dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám