Hlavní obsah

Jak ugrilovat steak, ke kterému se milovníci masa chodí modlit

Novinky, jky

Jen velmi, ale opravdu velmi těžko byste hledali kus masa, který by se víc hodil na chlapské grilování. Splňuje totiž vše, co obvykle muž od pořádné grilovačky chce - je příjemně prorostlý a přesto neskutečně jemný, můžete jej stylově chytit za kost a nasytí i několik hlav. Jak správně připravit tzv. tomahawk steak, radí novozélandský šéfkuchař z restaurace Na Golfu v Kostelci u Křížků Jasen Campbell.

Rib Eye Tomahawk steak na grilu Video: Novinky

 
Článek

Pokud po přečtení úvodu článku zatím marně tápete, kde byste na krávě takový tomahawk steak hledali, vězte, že jde o rib eye steak, ze kterého se neodstranilo žebro. Možná vám chvíli zabere objevit řeznictví, kde jej prodávají, ale vězte, že o vaší grilovačce budou následně všichni kamarádi mluvit ještě dlouho.

A Novozélanďan Jasen, který nás do grilování tohoto kusu masa zasvětil, prozradí i recept na extrémně jednoduchou, ale po čertech dobrou omáčku, která se na tento steak báječně hodí.

Grilování? Klidně i za deště

„Tohle je přesně ten typ masa, který rád připravuju na grilu, když se sejde skupina kamarádů. Je to vážně vděčné maso, vypadá skvěle a dokáže spravit náladu, i když někdy není zrovna nejlepší počasí na grilování. Ale co, pracoval jsem v Londýně a jsem z Nového Zélandu. Co to znamená? Že už jsem si doopravdy přivykl grilovat klidně i v dešti,“ směje se Jasen a začíná si připravovat maso na obřad.

Jako první rozpaluje gril, protože základem je dát steak na opravdu rozpálenou část. Aby maso mělo příjemnou zauzenou bylinkovou příchuť, rozkrájíme drobně rozmarýn a tymián, osolíme a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Na drobno pak nasekáme půlku stroužku česneku a přidáme jej do směsi.

Jednoduchá omáčka

Steak nenaklepáváme, jen ostřím nože do něj uděláme drobné zářezy, aby se marináda lépe vstřebávala. Směsí steak důkladně potřeme, osolíme hrubou solí, opepříme a pak už je čas dát steak na gril.

Následně přijde řada na omáčku. V našem případě Jasen zvolil teriyaki v japonském stylu. Není se čeho bát, na přípravu je až překvapivě snadná.

Necháme rozehřát dvě polévkové lžíce medu, přidáme stejné množství sójové omáčky. Poté ochutíme trochou chilli a kůrou z limetky. Promícháme a po pár minutách můžeme využít na potření steaku ještě při grilování, aby se zvýraznila chuť masa.

Zkusit na pohmat a nechat odpočinout

„Poznat, zda je takto velký steak propečený podle vašeho přání, není úplně jednoduché, ale nejlepší cestou, jak to zjistit, je zkusit ho na pohmat. Když už bude maso úplně pevné, tak jste grilování pokazili, protože jste jej připravili well done, což u tohoto steaku není zrovna žádoucí styl úpravy. Sám za sebe bych doporučil úpravu medium rare, kdy je maso úžasně křehké,“ doporučuje Jasen, který má na srdci zejména jednu radu, která vám může zachránit zpackané grilování.

„Je to až překvapivé, jak moc lidí to neví a zbytečně si tak zkazí steak, ale pozor. Takto velký kus musíte nechat po sundání z grilu několik minut odpočinout a neřezat do něj. Když do něj říznete ihned po sundání z grilu, ztratí šťávu a steak bude vysušený. Když mu dáte několik minut na odpočinutí, šťáva má čas se do masa opět vstřebat po celé jeho ploše. A to je něco, co u podobně exkluzivního kusu masa opravdu nesmíte odfláknout,“ zdůrazňuje a dodává, že dojde i na kost. Vždy se totiž najde někdo, kdo ji rád ,ohlodá‘...

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám