Hlavní obsah

Italský fotograf zachytil krásu rzi a rozkladu

Novinky, jky

Když se rez zakousne do nějakého vašeho oblíbeného kovového předmětu, obvykle si asi pořádně zanadáváte. Italský fotograf Alberto Ghizzi Panizza se však pokusil objevit ve rzi cosi krásného a ukázal ji bok po boku krásné přírody.

Foto: Alberto Ghizzi Panizza

Tady příroda vyhrává a postupně pohlcuje to, co v ní nemá co dělat.

Článek

Koncem června vydal italský fotograf narozený roku 1975 v Parmě ve spolupráci se společností Nikon sérii makrosnímků, které zachycují působivý kontrast mezi zářivě zelenými lesy země tří korunek a zrezivělými automobily na známém švédském hřbitově automobilů Bilkyrkogården Kyrkö Mosse ve městě Linköping.

Foto: Alberto Ghizzi Panizza

Pohled na rez připomíná spíše nějaký výjev z vesmíru.

Ghizzi Panizza zachytil trochu až pohádkové výjevy na svou výbavu, která čítá vyjma dvou těl hned čtyři makroobjektivy. Podobnou vybaveností se mohou chlubit obvykle opravdu jen specialisté na daný obor.

Foto: Alberto Ghizzi Panizza

Automobily pozvolna mizí v zemi.

Výjimečné prostředí

„V makrofotografii jde o neustálé hledání zajímavých barev a struktur, takže Bilkyrkogården Kyrkö Mosse pro mě byla říše divů. Objektivy mi umožnily v ostrém detailu zachytit 60 let trvající boj mezi opuštěnými auty a matkou přírodou, která se snaží vydobýt si svůj les zpátky. Objektivy, které jsem při tomto focení použil, byly klíčové pro to, abych se dostal blíž k akci a odhalil „krásu rzi“ dříve nevídaným způsobem,“ uvedl fotograf.

Foto: Alberto Ghizzi Panizza

Rozklad fotograf zachytil čtveřicí objektivů Nikkor.

Skutečností je, že oblast Bilkyrkogården Kyrkö Mosse nabízí skutečně výjimečné prostředí v podobě postupně mizejících vraků v bažinaté půdě lesa, z nichž některé pocházejí až ze 40. let minulého století. Autosedačky zpustošené požárem a rzí zbarvené poklice kol potápějící se do rašeliny - apokalyptické prostředí jako vyšité.

Foto: Alberto Ghizzi Panizza

Rez v celé své kráse...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám