Hlavní obsah

Uvařil si snídani, kterou v životě ochutná jen hrstka vyvolených

Výbuch vulkánu na Islandu v posledních dnech přinesl hned několik zajímavých momentů. Zatímco někteří obyvatelé ostrovního státu se vydali k sopce, aby spatřili valící se lávu na vlastní oči, Eiríkur Hilmarsson si na rozpálené hmotě dokonce uvařil snídani.

Foto: Monika Brzková

Nad žhavou lávou hlídkoval vrtulník.

Článek

Vezměte vejce, dvacet deka slaniny, pánev rozpalte na sopce, smíchejte a užijte si vynikající snídani. Tak zní recept Islanďana, který využil erupce vulkánu k velmi netradiční přípravě snídaně, která nemá obdoby ani v tak drsné zemi, jakou je Island. Nutno ale přiznat, že na rozžhavenou lávu zřejmě nenarazíte každý den a sopečné aroma si tak lze jen představovat.

Hilmarsson se vydal jako desítky dalších lidí přímo k nově vzniklému vulkánu, aby spatřil na vlastní oči přírodní úkaz, ke kterému se člověk dostane možná jen jednou za život. S sebou si přinesl také ingredience na klasickou snídani v podobě míchaných vajec na slanině.

Video z gastronomické seance později umístil na YouTube, kde ale diváky varoval, že snídaně byla uvařena pod odborným dohledem a s patřičným vybavením. Zřejmě si tak kryl záda pro případ, že by se jeho recept stal populárnějším, než by si sám přál.

Mladá Češka natočila erupci sopky na Islandu.Video: Monika Brzková

Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe pomalu vzdalují rychlostí asi dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení. Zdrojem poslední vlny otřesů byla velká masa roztavené horniny známé jako magma, která se pohybovala asi kilometr pod povrchem poloostrova a snažila se prodrat na povrch.

Češka na Islandu pozorovala erupce vulkánu z první řady

Podcasty a pořady

K samotné erupci se vydala o víkendu také Češka Monika Brzková, která o události hovořila v podcastu Jiný hrníček a popsala svoje pocity doslova z první řady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám