Hlavní obsah

Češka na Islandu pozorovala erupce vulkánu z první řady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční erupce vulkánu na poloostrově Reykjanes, zhruba 30 kilometrů na jihozápad od islandského Reykjavíku, vyvolala pozornost i v České republice. Mladá Češka Monika Brzková na Islandu žije třetím rokem a o víkendu měla jedinečnou možnost spatřit erupci sopky na vlastní oči. Její bezprostřední dojmy z unikátní podívané nabízíme v dnešním díle podcastu Jiný hrníček.

Foto: Novinky

Jiný hrníček

Článek

K erupci sopky došlo v pátek krátce před 23. hodinou středoevropského času. Nejednalo se o nějaké zásadní překvapení, obyvatelé na Islandu se poslední týdny museli vyrovnat s desítkami tisíc různě silných záchvěvů země a úřady erupci předpovídaly. Přesto činnost sopky způsobila například omezení letecké dopravy. Podobně vážná situace jako při výbuchu sopky na Islandu v roce 2010, kdy byla paralyzována letecká doprava v celé Evropě, se ale očekávat nedá.

Mladá Češka natočila erupci sopky na Islandu.Video: Monika Brzková

Místní obyvatelé se hned druhý den zvídavě přibližovali k vulkánu, kdo by totiž na vlastní oči nechtěl vidět valící se lávu a stoupající dým. Taková možnost se člověku opravdu nenaskytne mnohokrát za život. Nutno říct, že samotná erupce nemá na svědomí žádná zranění ani vážnější škody, takže obyvatelé jsou povětšinou nadšení z jedinečné podívané.

Foto: Monika Brzková

Mladá Češka se dostala do těsné blízkosti aktivního vulkánu.

Jedním ze šťastlivců, kteří měli možnost aktivní vulkán spatřit, je i mladá Češka Monika Brzková. Ta na Islandu dlouhodobě žije a podělila se o svoje bezprostřední dojmy z návštěvy vulkánu. Jak sama říká, na místo proudí zatím desítky lidí a každý, kdo se na výšlap vydá, musí být na drsné severské podmínky kvalitně připravený. Pohodlně se usaďte a poslechněte si žhavý díl podcastu Jiný hrníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám