Hlavní obsah

Hodinky Winstona Churchilla se vydražily za více než pět miliónů korun

V úterý vydražila v Londýně aukční síň Sotheby’s hodinky Lemania, které patřily Winstonu Churchillovi. Dostal je v roce 1946 od švýcarského kantonu Vaud. O 71 let později se vydražily za 162 500 liber, což je v přepočtu 5,1 miliónu korun.

Foto: Sotheby's

Hodinky Lemania, které patřily v minulosti Winstonu Churchillovi.

Článek

Aukční síň odhadovala hodnotu hodinek na 15 až 25 tisíc liber, raritní kousek tak nakonec dosáhl na mnohokrát vyšší cenu.

O Churchillovi se vědělo, že měl rád hodinky. Vlastnil například kapesní hodinky značky Breguet, od firmy Rolex dostal její v pořadí stotisící chronometr a ve sbírce měl i jeden kousek od značky Cuervo y Sobrinos.

Necitlivé zásahy

Dražený chronograf od společnosti Lemania, která dnes už hodinky nevyrábí, dostal v roce 1946 od vlády švýcarského kantonu Vaud, v němž tehdy trávil dovolenou se svou rodinou. Během této cesty také přednesl 19. září 1946 na univerzitě v Curychu projev o své vizi spojené Evropy. Tato řeč bývá označována za jeden z jeho nejdůležitějších poválečných projevů.

Celozlaté hodinky Lemania nesou známky používání a jedno tlačítko stopek bylo ne zrovna citlivě nahrazeno nepůvodním dílem, což nepůsobí zrovna esteticky. Dá se tak předpokládat, že tento kousek tolik nezajímal sběratele historických hodinek, ale spíše nadšence do předmětů patřících bývalému premiérovi Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám