Hlavní obsah

Doprava se velmi změnila, ale svou práci miluju stále, říká 78letý řidič autobusu

Avtar Lachar je řidičem autobusu už přes 50 let a za svoji dlouhou kariéru stihl za volantem zdolat více než 1,5 miliónu kilometrů. Zkušený řidič se domnívá, že je ve svých osmasedmdesáti letech nejstarším aktivním řidičem autobusu v celé Velké Británii. Ačkoliv říká, že se doprava za posledních několik desetiletí v mnohém změnila, svou práci stále miluje.

Foto: Profimedia.cz

Ve svých 78 letech oplývá Avtar Lachar neuvěřitelným elánem.

Článek

Avtar Lachar, přezdívaný také jako Terry, se narodil v Indii, ale už dlouhou dobu žije v anglickém Nottingamu. Za volant autobusu poprvé usedl roku 1967 a od té doby na něj nedá dopustit.

A vzdát se ho nehodlá ani ve svých 78 letech. „Čas utekl opravdu rychle. Práci řidiče ale stále miluju. Nejvíce ze všeho si užívám neustálé setkávání se s novými lidmi,“ svěřil se deníku Daily Mail.

Trasa stejná, mnoho věcí jinak

U společnosti Trentbarton odjakživa přepravuje cestující mezi městy Nottingham a Derby. Ačkoliv je trasa stále stejná, mnoho věcí se prý zcela změnilo.

„Když jsem začínal, mnohdy jsem za celý den potkal na silnici jen několik málo aut,“ vysvětluje s tím, že nyní je provoz daleko rušnější. „Dříve jsme zápolili spíše s počasím. Často se stávalo, že autobusy uvázly ve sněhu,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Avtar Lachar na autobusovém nádraží v Derby v roce 1975.

Postupným vývojem prošly i samotné autobusy. Prvním strojem, který řídil, byl Leyland PD1 - nyní už historický typ doubledeckeru. „Vystřídal jsem mnoho autobusů. Je úžasné, jak jde technologie dopředu. Převodovky bývaly opravdu tuhé, v dnešní době je řízení autobusů mnohem jednodušší,“ tvrdí.

„Terryho příběh je zářným příkladem toho, co dělá naši společnost tak úspěšnou. Svou práci miluje, rád pomáhá našim zákazníkům a oplývá neuvěřitelným elánem,“ složil zkušenému řidiči poklonu generální ředitel společnosti Jeff Counsell.

Reklama

Výběr článků

Načítám