Hlavní obsah

Češi se konečně naučili pít, drahá vína ale pořád kupují spíš jako dárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend postupného vzestupu zájmu o kvalitnější vína a další alkoholické nápoje potvrzují jak vinaři, tak i prodejci a odborníci. Důvody jsou zřejmé – rostoucí životní úroveň, možnost cestování a srovnávání chutí a v neposlední řadě i obecný tlak na zvyšování kvality potravin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O tom, že zájem o kvalitní pití roste, se prodejci přesvědčili nejen na konci roku před silvestrovskými oslavami, kdy si lidé přece jen chtějí připít něčím opravdu dobrým, ale trend sledují celoročně. Potvrzují to oslovení zástupci vinoték, a to i v regionech, kde konzumace vína nemá přece jen takovou tradici, jako třeba na jižní Moravě.

Drahá vína jen jako dárek

„Když srovnám dobu před pěti lety, tak dnes lidé určitě více kupují kvalitnější vína,“ říká Jaroslav Cahlik z jedné z vinoték v Ostravě-Porubě. Spousta lidí se podle něj také často zajímá o vína, která vyhrála různé degustační soutěže. „Lidé chtějí taková vína ochutnat,“ dodává.

Převažuje však prodej vín v přijatelných cenových kategoriích. „Pokud jde o opravdu drahá vína, třeba v ceně kolem pěti nebo šesti stovek, tak ty lidi berou spíše jako dárek. Určitě ne na každodenní pití,“ upozorňuje Cahlik.

Jak připomínají vinaři, skutečně dobré víno přitom nemusí být úplně drahé a může si ho dovolit každý. „Už za nějakých 110 korun se dá koupit velmi dobré víno, které je enologicky naprosto v pořádku,“ vysvětluje prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Nejkrásnější limitované edice šampaňského roku 2021

Muži

Potvrzuje, že rostoucí zájem o kvalitní víno je v posledních letech skutečně výrazný. Mezi důvody patří mimo jiné dostupnost cestování, ale i velmi široká nabídka prodejců.

„Lidé tak jsou konfrontováni s různými druhy vín jak u nás, tak ve světě. Mohou si tak snadněji vytvořit představu a rozhodnout se, co chtějí pít,“ říká Chlad. Dalším důvodem je podle něj velký tlak na zvyšování kvality potravin, a to nejen ze strany obchodníků, ale i médií. „Trend je patrný napříč celým potravinářstvím a samozřejmě i víno je potravina, takže nemůže zůstat stranou,“ dodal.

Vinoték je víc

Rostoucí zájem veřejnosti o kvalitní pití potvrzuje i kardiolog a zároveň předseda ostravského Klubu amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů „KAHAN“ Martin Křístek.

„Ještě před dvaceti lety se vinotéky v Ostravě daly spočítat na prstech jedné ruky, dnes je jich mnohem víc. Je to způsobeno možná i tím, že víno je dnes tak trochu v módě. Určitě zní lépe, když někdo řekne, že si dá víno, než když jde na pivo,“ říká lékař a předseda klubu, který je každoročním pořadatelem mezinárodní soutěže vín Cuvée Ostrava.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám