Hlavní obsah

Čech vytváří obrazy ohněm, vymyslel vlastní metodu

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Říká se, že Češi mají zlaté ručičky. V případě Ladislava Vlny to platí dvojnásob. Výtvarník se už patnáct let věnuje „malování“ portrétů, které vytváří ohněm na ocelové desky pomocí vlastní techniky, kterou nazval metalurgická malba.

Jako jediný na světě vytváří Ladislav Vlna obrazy ohněm na ocelové deskyVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem úplně obyčejný výtvarník. Dělám takovou zvláštní technikou, kterou nedělá nikdo jiný na světě. Říkám tomu metalurgická malba a je to technika založená na tepelném zpracování oceli. Vytvářím obrazy tak, že vydobývám barvy z nitra oceli teplotou ohně,“ vysvětlil Vlna s tím, že zlepšováním techniky se zabývá přes 15 let a stále ještě nenarazil na někoho, kdo by se ho snažil kopírovat. Prý je to těžké.

„Není úplně jednoduché pochopit, jak se s tím kovem pracuje. Je to i pro mě náročné, ale po těch letech to docela ovládám.“

Kov si dělá, co chce

Podle Vlny má kov vlastní duši a dělá si, co chce. Každý kus železa má svou strukturu a s každým se pracuje jinak. „Je těžké tu ocel udržet v rovině, aby dělala to, co chcete. Dostat na povrch ty barvy, které chcete a v ten moment, kdy chcete a udržet to všechno v celku. To je velmi náročné. Každý, kdo dělá se železem, to ví,“ usmívá se výtvarník.

Foto: Novinky

Vytvoři jeden takový obraz trvá výtvarníkovi několik týdnů.

Pomáhal tátovi

Ocel a oheň mu učarovaly už v dětství, kdy chodil tatínkovi pomáhat do zámečnické dílny. Tam se pracovalo se svářečkou, autogenem a dalšími nástroji za vysokých teplot.

„Sledoval jsem, jak se pod těmito nástroji ty barvy z oceli vždycky vynoří napovrch a říkal jsem si, jaká je to nádhera. Byl jsem tím fascinovaný. Zámečníci byli vždycky hrozně rozzlobení, že to tam mají. Udělají třeba krásný nerezový stůl a mají ho nějak zabarvený – mají tam nějaké ošklivé fleky. A snaží se to dostat složitě pryč. A já jsem si říkal, že to je přece tak krásný, s tím by se dalo něco dělat,“ vzpomíná.

Po studiu Akademie výtvarných umění se Vlna zabýval různými technikami a technologiemi, dělal také restaurování malby.

Pražská výstava do čtvrtka

„Pořád jsem to ale nosil v hlavě, začal jsem s tím experimentovat, začal jsem kazit jeden plech za druhým – zkazil jsem jich neuvěřitelný množství. Pak se to začalo dařit, začal jsem chápat tu vnitřní strukturu oceli, jak to funguje.“

Až do čtvrtka trvá výstava v pražské Pragovce v galerii The White Room. Pak se přesune do brněnského Divadla Husa na provázku, kde začne začátkem září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám