Hlavní obsah

Byli jste za mlada neustále na tahu? Máte možná problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste studentská léta prožili jako jeden velký mejdan, pak je možné, že toho v pozdějším životě budete litovat. Ze závěrů studie amerických vědců totiž vyplývá, že je až devětkrát vyšší šance, že vás v průběhu života potká srdeční příhoda, která často vede k předčasné smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze závěrů studie, kterou vedl doktor Anthony Wayne Orr z univerzity v Louisianě, vyplývá, že u lidí, kteří ve věku okolo 20 let často holdovali nekončícím večírkům plným alkoholu, cigaret a drog, je až devětkrát zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Výzkum byl prováděn na základě dat od zhruba milionu pacientů ze Spojených států, kteří v různé míře konzumovali návykové látky. Po srovnání dat vyšlo najevo, že ti, kteří za mlada častěji „pařili”, se vystavili až devětkrát vyššímu riziku srdečního selhání.

Zmar, rezignace, jede se na setrvačník. Odvykací kliniky v korona krizi praskají ve švech

Domácí

Z milionu lidí se zdravotní problémy spojené se srdečním selháním objevily u více než 140 tisíc, častěji navíc u žen před dovršením 55 let. Uživatelé kokainu se vystavili dvojnásobnému riziku onemocnění, podobně jako kuřáci tabáku a marihuany.

Příznivci metamfetaminu pak až trojnásobnému riziku, při častém popíjení alkoholu stoupalo nebezpečí o 50 procent. Pochopitelně nejhůře na tom byli lidé, kteří si rádi dali „od každého trochu”.

„Chápu, že člověk je mladý jenom jednou, ale měli bychom dělat všechno proto, abychom vydrželi mladí co nejdéle,” komentoval výsledek studie Orr. „Další studie naznačují, že návykové látky kombinuje každý pátý mladý člověk a vystavuje se tak riziku zhoršeného zdraví v pozdějším životě. Tito lidé si musí být vědomi dlouhodobých následků,” varuje Orr.

Za pravdu mu dávají i statistiky z České republiky, kde mají podle dat ČSÚ srdeční onemocnění dlouhodobě podíl na zhruba třetině všech úmrtí. Ale ruku na srdce, přemýšleli jste někdy během rozjetého večírku, že s každou další skleničkou jste blíž infarktu?

Anketa

Jak často pijete alkohol?
Vůbec
14,8 %
Symbolicky při příležitostech
25 %
Jednou za měsíc
4,7 %
Jednou týdně
11,6 %
Víckrát týdně
26,4 %
Každý den
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám